Uzgoj rajčice

Izbjegnite greške: Osigurajte si rekordan prinos rajčice

Za bolji prinos račice potrebno je osigurati kvalitetno organsko gnojivo. Jednom kad se plod počne razvijati, rajčica zahtijeva dodatne hranjive sastojke.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 29. 05. 2021. u 10:50 Piše: M.C./Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rajčica je prilično osjetljiva za njegu i uzgoj, no oko nje se isplati potruditi. Plodovi biljke su izuzetno zdravi, bogati su vitaminima, željeznom, magnezijem, kalcijem, a odlični su i za prevenciju raznih bolesti, poput raka. Kako bi biljke ostale zdrave i dale što više plodova, potrebna im je pravilna njega.

Kada rastu na otvorenom rajčice trebate zaštiti od bolesti plamenjače, crne pjegavosti, baršunaste i sive plijesni. Da bi biljke rajčice ostale zdrave, trebate gnojiti prema potrebama biljke, redovito zalijevati, ne saditi preusko i redovito skidati zaperke (izdanke).

Preporučljivi razmak između biljaka rajčice je od 60 do 100 centimetara, a za njihovu sadnju je potrebno izabrati što sunčanije mjesto, na kojemu uvijek puše lagani vjetrić.

Što se brže lišće i plodovi osuše nakon kiše ili rose, to se manje štetnih gljivica može razmnožavati. Stoga biste prilikom zalijevanja, trebali zalijevati samo korijen rajčice, ali ne i lišće.

Zalijevanje za bolji prinos

Kada je u pitanju zalijevanje potrebno ga je obaviti uvečer kada temperatura padne ili ujutro dok je još svježe. Ako je zemlja potpuno suha ili su rajčice počele pucati znači da im treba vode. Pravilno zalijevanje ključno je za osiguranje boljeg prinosa rajčica.

No, imajte na umu da se rajčica ne reagira dobro na višak vode. Rezultat previše navodnjavanja su vodene i neukusne rajčice, a pretjerano zalijevanje izaziva razvoj gljivičnih oboljenja u biljci. Za rajčice je dobro koristiti sustav navodnjavanja kap po kap.

Za bolji prinos potrebno je skidati zaperke (izdanke). Zaperci obično daju samo male plodove, te onemogućavaju drugim plodovima oko sebe da pravilno narastu. Kako bi se poboljšalo zdravlje i plodnost rajčice, vrlo je važno redovito skidanje zaperaka.

Zaperke skidajte što je prije moguće, dok su još mali, a najbolje ih je odlomiti ujutro, da se rane na rajčici mogu dobro isušiti tijekom dana.

Previše gnojiva nije dobro

Za bolji prinos račice potrebno je osigurati kvalitetno organsko gnojivo. Jednom kad se plod počne razvijati, rajčica zahtijeva dodatne hranjive sastojke. Za rajčicu su dobra gnojiva bogata kalijem i magnezijem.

Vrtna gnojiva na bazi dušika manje se preporučuju tijekom razdoblja stvaranja plodova. Ova vrsta gnojiva pospješuje rast lišća, ali ne i plodova. Budite oprezni i ne pretjerujte s gnojivom! Rajčici može biti problematičan višak hranjivih sastojaka. To često dovodi do toga da se lišće sklupča.

Dobri susjedi

Jako je važno obratiti pozornost na biljke koje sadite pored rajčice. Kupusnjače, kukuruz, patlidžan, papriku i krumpir ne treba saditi pored rajčica. Njih napadaju iste bolesti kao i rajčice.

Kao dobar susjed rajčici pokazali su se mrkva, krastavac, bijeli luk, bosiljak, peršin, grašak. Bosiljak odbija insekte i bolesti, poboljšava rast i ukus, slično kao i peršin.

Kopirati
Drag cursor here to close