Niske temperature noću

Oprezno sa sadnjom rajčice, paprike i patlidžana

U svibnju navodnjavanje vjerojatno neće biti čest posao, ali kako je počelo ovog proljeća, možda ćemo morati zaštititi biljke od mogućih zahladnjenja. Pripazite, na biljkama se počinje javljati veći broj štetnika.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 02. 05. 2021. u 20:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Sa sadnjom rasada rajčice, paprike, patlidžana i drugih osjetljivih povrtarskih kultura trebalo bi pričekati jer bi im niske noćne temperature mogle ozbiljno naštetiti. Za krumpir vrijedi isto jer kada nikne, veoma je osjetljiv na mraz. Vrijeme je za sadnju sezonskog cvijeća.

Svibanj je jedan od najljepših mjeseci u vrtu, ali i mjesec u kojem krećemo s ozbiljnim radovima. Osim kopanja, sijanja i sadnje, sada ćemo morati i kositi travu, češće preventivno prskati voćke, otkidati precvjetale cvjetove proljetnih cvjetnica, ubirati prve plodove i održavati povrtnjak čistim i bez korova. Srećkovići će vjerojatno morati uklanjati suvišne plodove na voćkama. U svibnju navodnjavanje vjerojatno neće biti čest posao, ali kako je počelo ovog proljeća, možda ćemo morati zaštititi biljke od mogućih zahladnjenja. Pripazite, na biljkama se počinje javljati veći broj štetnika, piše Novi list.

Povrtnjak

Dakle, u svibnju treba završiti s pripremom gredica, posipanjem komposta i gnojiva. Gredice za povrće neka budu široke 120 cm, dok bi razmak između staza trebao biti oko 30 cm. Ovo su idealne dimenzije jer omogućuju obradu gredica s obiju strana. Pritom treba znati da uzdignute gredice imaju svrhu samo na vlažnom zemljištu jer se na suhom brže isušuju i korijen povrća ostaje bez vlage.

Sjetva povrća koje klija u toplom tlu, kao što su mrkva, peršin, pastrnjak, celer, rotkvice, cikla, zelena salata i blitva, ovog bi mjeseca trebala biti završena i to što prije, to bolje, jer kada ove biljke izniknu, bit će i toplije vrijeme, pa će one i brže napredovati. Ranije posijanom grašku možete osigurati potpornje za rast kako se ne bi previše polegnuo. U svibnju se mogu saditi i začinske biljke.

Sa sadnjom rasada rajčice, paprike, patlidžana i drugih osjetljivih povrtarskih kultura trebalo bi pričekati jer bi im niske noćne temperature mogle ozbiljno naštetiti. Tu spadaju i krastavci, tikvice i ostale osjetljive biljke.

Ukoliko odlučite ipak posijati na otvorenom prostoru krastavce, tikvice ili mahune, utoliko primijenite agrofoliju, kojom ćete u kritičnom periodu pokriti te osjetljive biljke. Za krumpir vrijedi isto jer kada nikne, veoma je osjetljiv na mraz. Kod krumpira se sada javlja još jedan problem, prva generacija krumpirovih zlatica koje treba na vrijeme skupiti i uništiti, a što prije suzbijete prvu generaciju, manju ćete najezdu imati kasnije.

Cvjetnjak

Vrijeme je za sadnju sezonskog cvijeća. Kako vrijeme odmiče, rasad će biti sve jeftiniji, a treba znati i da pojedine općine i naselja omogućuju jeftiniju kupovinu biljaka početkom sezone kako bi cijelo područje izgledalo ljepše uoči dolaska turista. Mnoge su vrste sezonskog cvijeća osjetljive na niske temperature, pa svakako neće biti naodmet pričekati sa sadnjom. No, ne odlikuje nas sve strpljenje, pa ako odlučite ranije sve posaditi, pripremite i zaštitu za eventualni mraz ili ćete čak možda morati unositi biljke u kuću.
Vodite računa da kupujete samo zdrav rasad, zelenog lišća i dobro razvijenog korijena, bez ikakvih naznaka bolesti na listu i s pupoljcima koji nisu obješeni ili izgriženi. Prečesto se, naime, događa da pelargonije naprimjer kupimo već zaražene nekom gljivičnom bolesti, pa cijelo ljeto razmišljamo što da učinimo kako bismo im povratili zdravo zeleno lišće i obilje cvjetova, no tada je za to već kasno bez obzira na to koliko gnojiva na njih utrošimo.

U svibnju se mogu sijati kadifice, lijepe kate, dalije i druge vrste, a mogu se posaditi i lukovice gladiola, dalija, ljiljana, begonija, gloksinija… Na otvoreno možete polako iznositi fikuse, limune, kaktuse i slične biljke koje u loncima preko ljeta držite vani. Nemojte ih odmah izlagati jakom suncu da se ne oprže.

Svibanj je i mjesec ruža, koje su tada najljepše. Nemojte ih zaboraviti pognojiti, orezivati im precvjetale cvjetove i oprskati zaštitnim sredstvima s vremena na vrijeme.

Travnjak

U travnju smo imali dosta prilike za sijanje novog travnjaka, ali i dosta hladnih dana kada nam se taj posao činio previše neugodnim, zato sada moramo nadoknaditi propušteno. Dakle, treba znati da se kod podizanja novog travnjaka sije 25 do 50 grama sjemena parkovske travne smjese po metru četvornom. Nakon što ste posijali travu, sjeme se plitko izgrablja u tlo i povalja valjkom ili se lopatom potisne u tlo. Kada sjeme nikne ili kada postavite travni busen, a ako nastupi suša, trebalo bi svakodnevno zalijevati jer su tek iznikle trave veoma osjetljive na sušu.

Voćnjak

Tijekom svibnja u voćnjaku ima dosta posla. Trebat će ga prskati zaštitnim preventivnim sredstvima možda i dva-tri puta, što će ovisiti o količini kiše i o stanju voćaka. U ovom periodu u novijim zasadima će trebati uklanjati mladare, a u starijim prorijediti plodove voćaka. Ovo je i idealan mjesec za cijepljenje i čisćenje podloga. Ljubitelji voća jedva će dočekati prvu berbu jagoda, ali će zato imati prilike uživati u promjeni boje na plodovima višanja i trešanja u iščekivanju berbe.

Ljekovito bilje

Ono se bere u svibnju, pa ne zaboravite na koprivu koja vam može poslužiti i kao odlično gnojivo u vrtu, na majčinu dušicu, matičnjak, trputac, bazgu od koje se radi fini domaći sok, ljupčac i mnoge druge vrste.

Vinograd

Početkom ovog mjeseca treba se prvenstveno usmjeriti na zaštitu protiv plamenjače i pepelnice. Ovisno o izboru fungicida za suzbijanje plamenjače i pepelnice razmaci tretiranja iznose od 8 do najviše 14 dana. Sve oborine u količinama nešto većim od 10 mm, pri temperaturama između +13 °C i +23 °C jako pogoduju jačanju peronospore već prije cvatnje vinograda. Ali ako u svibnju često bilježimo vlagu pri temperaturama nižim od +13 °C, a naročito ako dugotrajno zadržavanje vlage traje satima pri vrijednostima nižim od +10 °C, tada raste opasnost od rane pojave plijesni i/ili sušice cvata.
Ako se na lišću pojavljuju prvi znakovi plamenjače ili peronospore, stručnjaci preporučuju primjenu fungicida koji sadrže djelatne tvari dimetomorf, cimoksanil, iprovalikarb ili ciazofamid. Protiv pepelnice vinove loze od sredine svibnja obavezno započeti primjenom organskih pojedinačnih ili kombiniranih pripravaka iz drugih kemijskih skupina različitih od sumpora i meptil-dinokapa.

Maslinik

U drugoj polovici mjeseca počinje cvatnja gotovo svih sorti maslina, a tada maslina ima povećanu potrebu za vodom. U svibnju je poželjno i folijarno prihraniti masline s borom u svrhu bolje cvatnje, oplodnje i zametanja plodova.
Sada treba i nastaviti s pregledavanjem maslina, otresanjem grana u ranim jutarnjim satima radi utvrđivanja prisustva svrdlaša kao i s praćenjem leta maslinina moljca te provođenje preventivne zaštite od ovih štetnika. Moguća je kombinacija prihrane borom i zaštite (pesticid se dodaje u vodenu otopinu gnojiva, nikako obrnuto).
Zaštita masline od maslinina moljca i muhe sada mora biti prioritet. Stručnjaci u tu svrhu preporučuju Chromogor, sistemični insekticid vrlo širokog spektra djelovanja koji pokazuje odlično djelovanje na maslinina moljca.

Kopirati
Drag cursor here to close