Broćanac

Iskustva neumskih maslinara: Samo trud daje rezultate

''Dolje prema Neumu su brda, a ovdje je prema jugozapadu brisani prostor prema moru, a za maslinu je dobro da ima vjetra. Kad ima bure, onda nema paunovog oka, nema bolesti'', kaže Jozo.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 20. 01. 2022. u 22:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Vecernji.ba / Jozo Vuletić

Sunčane siječanjske dane neumski maslinar Jozo Vuletić iskoristio je za rad oko svojih maslina.

''Nema se vremena za čekanje, ovo je pravo vrijeme za radove u masliniku - kaže Jozo za Večernji list, pa nastavlja: ''Završio sam gnojidbu stajskim, evo sada i umjetnim gnojivom, okopao i pripremio za sezonu. Umjetno gnojivo je puno poskupjelo, ali ako nećeš dati, nećeš ni ubrati''.

Na pitanje kako je u tom specifičnom tlu uspio zasaditi masline, pojašnjava: ''Trebalo je dosta tuda i rada. Najprije sam svaku rupu morao minirati, kamen vaditi pa tek onda masline saditi. Masline se dobro drže u ovom kršu, jer ih kamen hladi. Bolje se drže u ovom kršu kad je suša nego na parceli gdje je sama zemlja. Ovdje sam posadio 93 stabla, a ukupno ima 290 maslina'' s ponosom ističe Jozo te dodaje:

''Od prošle berbe ulje je bilo dobro, oko 17% bio je urod maslina s ovoga terena! Ovo podneblje odgovara maslini. U mjestima Podžablje i Broćanac, gore do Graca, masline imaju najveći i najbolji urod. Ne znam zašto, ali valjda što je otvoreno prema moru. Dolje prema Neumu su brda, a ovdje je prema jugozapadu brisani prostor prema moru, a za maslinu je dobro da ima vjetra. Kad ima bure, onda nema paunovog oka, nema bolesti.

Ljudi su se posvetili maslinarstvu, rade i sada, ali problem je što ne mogu dobiti poticaje. Evo, na primjer, ja sam posadio 290 maslina, a nisam dobio ni marku poticaja. Nisu sređene zemljišne knjige. Tu bi i Općina mogla pomoći. Namjeravam saditi još sedam duluma, svaka pomoć mi je dobro došla. Međutim, zemlja je još na pradjedu, za sređivanje bi trebalo i novca i vremena'', govori Jozo te dodaje da će umjesto oblice saditi talijanske sorte leccino, pendolino i lastovku.

''Rađaju svake godine'', otkriva Jozo razlog svoje namjere te ističe: ''U maslinarstvu samo rad i trud daju rezultate''.

Jozo ističe kako je na neumskom području maslinovo ulje poskupjelo.

''Ulje je poskupjelo. Sad je litra oko 30 maraka. Može se prodati, ja sam imao oko 300 litara ulja i sve je otišlo'', kaže Jozo.

Kopirati
Drag cursor here to close