Simbol mira

Svjetski dan maslina: Puno više od stabla kvrgavog debla

"Cilj Svjetskog dana maslina je potaknuti zaštitu stabla masline i vrijednosti koje ona utjelovljuje, kako bi se uvažio njezin važan društveni, kulturni, gospodarski i ekološki značaj za čovječanstvo", kazao je Barbarić.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 26. 11. 2021. u 15:17 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Današnji dan, 26. studenog, na 40. zasjedanju Generalne konferencije UNESCO-a 2019. godine proglašen je kao Svjetski dan maslina.

"Stablo masline, točnije maslinova grana, zauzima važno mjesto u svijesti muškaraca i žena. Od davnina simbolizira mir, mudrost i sklad i kao takav važan je ne samo za zemlje u kojima rastu ova plemenita stabla, već i za ljude i zajednice diljem svijeta", istaknuo je Miro Barbarić iz Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar.

Zaštita maslina

Kako dodaje, očuvanje i uzgoj masline sve je veći imperativ kako se svijet bori i prilagođava klimatskim promjenama. Zaštita kulturne i prirodne baštine, uključujući krajolike, u središtu je misije UNESCO-a, a obilježavanje Svjetskog dana maslina jača napore za održivost okoliša.

"Cilj Svjetskog dana maslina je potaknuti zaštitu stabla masline i vrijednosti koje ona utjelovljuje, kako bi se uvažio njezin važan društveni, kulturni, gospodarski i ekološki značaj za čovječanstvo. Maslina je veliki izvor bogatstva i života zahvaljujući maslinovom ulju koje je oduvijek bilo, i ostalo do danas, višenamjenski proizvod koji se koristio za prehranu, zdravstvenu njegu i drugo", kazao je Barbarić.

Na Svjetski dan maslina možemo puno toga naučiti, podijeliti i proslaviti, a UNESCO potiče sve da im se pridruže kroz razne aktivnosti kao što su debate, konferencije, radionice, kulturna događanja i prezentacije ili izložbe.

Mir, mudrost, nada

"Maslina je mnogo više od pukog stabla kvrgavog debla, ona je simbolično utjelovljenje vrijednosti mira, mudrosti i nade - vrijednosti koje želimo slaviti danas, na ovaj Svjetski dan", poručila je Audrey Azoulay, glavna ravnateljica UNESCO-a u povodu Međunarodnog dana maslina.

Zbog novonastale covid-19 situacije manifestacija "Dani berbe maslina" ove godine neće biti održana po predviđenom planu i dosadašnjoj praksi organizacije koja je uključivala ocjenjivački dio te radionicu s predavanjem o suvremenim trendovima u maslinarstvu i dodjelu plaketa za nagrađene. Ove godine će u praksi biti provedeno sve osim radionice.

Krajnji rok zaprimanja uzoraka maslinovih ulja za tu manifestaciju bio je do petka u 12 sati.

Dostavljeni uzorci bit će ispitani na fizikalno-kemijske analize, polifenolni indeks, a nakon toga slijedi organoleptička ocjena od strane službenoga panela za organoleptičku ocjenu ekstradjevičanskih maslinovih ulja.

Kopirati
Drag cursor here to close