Dobra godina

Hercegovačke uljare za preradu maslina rade punom parom

Premda stablo masline punu rodnost postiže tek nakon 7 ili 8 godina, uzgajivači maslina kažu kako se ulaganje u maslinarstvo isplati.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 28. 10. 2022. u 07:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hercegovina posljednih 12 godina bilježi ekspanziju u sektoru maslinarstva i uljarstva. U tijeku je berba maslina, a ova godina je za maslinare bila iznimno dobra.

Maslina se, u posljednje vrijeme, udomaćila u Hercegovini, a posljednih godina sve je više onih koji se odlučuju za sadnju i uzgoj maslina.

Mišo Šimunović iz Dubrava kod Stoca maslinarstvom se bavi već 15-ak godina i kaže kako je ova godina iznimno dobrog uroda.

Dobra godina

"Ima jedno 100-tinjak stabala za branje sada, koje su stare 15-tak godina, prilično su dobro rodile, prilično sam zadovoljan, nadam se da će ulja biti dosta, to ćemo vidjeti na uljaru kad odem. Nešto imam i mladog nasada, jedno 200 stabala, nadam se da će ovo biti prespektivno u budućnosti, pa ako bog da vidjet ćemo", kaže nam Šimunović.

Premda stablo masline punu rodnost postiže tek nakon 7 ili 8 godina, uzgajivači maslina kažu kako se ulaganje u maslinarstvo isplati, javlja BHRT.

No, kao i svaka poljoprivredna grana, iziskuje rad i trud.

Jedini problem je što nedostaje radne snage za branje, bere se ručno, pa u pomoć priskaču prijatelji i obitelj.

"Radim, uzela sam par dana slobodno da roditeljima pomognem brati masline", navodi Ines Šimunović.

U pogonima za preradu maslina, teku prve litre ovogodišnjeg hercegovačkog maslinovog ulja. U uljari u Crnićima kod Stoca, imaju pune ruke posla. Dolaze maslinari iz cijele Hercegovine.

"Trenutno smo stigli ovdje da predamo ove naše masline na cijeđenje, ovo nije prvi put, mi već godinama dolazimo, mislim da je ovo 4-5 put kako mi dolazimo ovdje, surađujemo, zadovoljni smo, fino nam urade to", kaže Milan Stupar, uzgajivač maslina iz Trebinja.

Intenzivan razvoj maslinarstva

U Hercegovini se posljednih 10-tak godina intezivno razvija maslinarstvo. Ove godine zasađeno je 20 tisuća novih stabala, što je ukupno oko 115 tisuća stabala maslina na području Hercegovine. Sade se uglavnom hrvatske i talijanske sorte. Otvaraju se i nove uljare, a ulje je iznimne kvalitete.

"To je negdje oko 350 hektara sada, sto se tiče nasada maslina, što se tiče uljara ove godine su proradila tri nova kapaciteta. Imamo 7 uljara što je za ove kapacitete zadovoljavajuće, naravno ako se bude širilo da će se širiti i sektor prerade", navodi direktor Federalng agromediteranskog zavoda Marko Ivanković.

Za sada se proizvede oko 280 tisuća litara ulja, uglavnom ekstra djevičanskog i sve se proda na domaćem ili inozemnom tržištu. Prioritet je kvaliteta, kaže Ivanković, a kvaliteti onda parira i cijena, pa su očekivanja da će litar maslinovog ulja ove godine koštati 30 maraka, a možda i više.

Kopirati
Drag cursor here to close