"Sve je spaljeno"

Suša hara Europom: Poljoprivrednici na rubu

"Ovdje ništa nije ostalo, nema ništa od hrane. Sve je spaljeno i životinje to neće jesti. Ovo neću uspjeti prodati. Izgubio sam pola prihoda, to je jasno", istaknuo je poljoprivrednik Marc Dupuis.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 10. 08. 2022. u 08:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mnoge europske zemlje suočavaju se s nezapamćenom sušom. Rijeke bilježe rekordno niske vodostaje, nedostaje pitke vode, bukte požari.

Uništeni suncokreti i zemlja koja vapi za kišom. Nezapamćena suša pogodila je Francusku. Nema usjeva ni hrane za životinje, piše HRT

"Ovdje ništa nije ostalo, nema ništa od hrane. Sve je spaljeno i životinje to neće jesti. Ovo neću uspjeti prodati. Izgubio sam pola prihoda, to je jasno", istaknuo je poljoprivrednik Marc Dupuis.

Nestašica vode 

Toplinski val traje još od lipnja zbog čega je vlada osnovala krizne timove. Isušena sela na jugu Francuske ostala su bez pitke vode. Navodnjavanje je zabranjeno, a stanovnici se oslanjaju samo na cisterne.

"Punimo kamion u najbližem gradu. Napunimo ga do 30.000 litara, zatim dođemo ovamo i ispraznimo ga. Radimo to 4-5 puta na dan", objasnio je jedan od tamošnjih poljoprivrednika.

U Nizozemskoj je slična situacija. Proglašena je nestašica vode zbog suhog ljeta. Nizozemska vlada pozvala je građane na štednju. Pitke vode, trenutačno, ima za sve. No strahuju za budućnost.

"S obzirom na izazove s kojima se suočavamo, kao što su rast broja stanovnika i kućanstava, nećemo imati dovoljno pitke vode. Moramo reagirati, inače za 10-15 godina neće biti dovoljno pitke vode za sve", naglasio je Jaap Mos iz tvrtke za pitku vodu Dunea.

"Sada, kada vlada nestašica, naučite koliko voda zaista vrijedi. Kad vam kažu da ne smijete prati automobil ili napuniti bazen, a imate vlastite zalihe, onda znate koliko je teško", rekao je poduzetnik Rob Steltenpool.

Borba za urod 

Suša je teško pogodila i Italiju. Njezine razmjere najbolje pokazuje rijeka Po koja je na dosad najnižim razinama. Poljoprivrednici u Toscani, srcu talijanske industrije vina i maslinova ulja, bore se za urod. Stabla maslina na užarenom tlu neće dati dovoljno plodova.

"Očekujemo lošu sezonu. Nažalost, klimatske promjene bile su presudne. Imali smo veoma sušno proljeće bez ikakvih oborina od ožujka pa sve do danas. To se dogodilo u ključnom trenutku kada cvijet prelazi u plod. Cvatnja je bila odlična, ali, nažalost, proces je prekinuo nedostatak vode", objasnio je maslinar Filippo Legnaioli.

Na sjeverozapadu Francuske pak druga priča. Suša je urodila plodom. Na jakom suncu i slabom vjetru proizvode se rekordne količine soli. Poljoprivrednici već sada imaju zalihe za nekoliko godina.

"Ima nekih koji su već prestali s radom ove sezone. Jedni su prestali brati morsku sol, a drugi jednostavno utopili svoje solane jer je to težak posao. Počinju raditi u 5 ujutro, a završavaju u 10 navečer", izjavila je beračica soli Mathilde Bergier.

Visokim temperaturama ne vidi se kraj. Klimatske promjene već su uzele maha, a suho tlo i žedni usjevi vape za vodom.

Kopirati
Drag cursor here to close