Mladi poduzetnik

Poljoprivrednik proizveo rekordnu količinu lubenice

Mladi poljoprivrednik Samir Kljunić proizveo je ove godine rekordnu količinu te delicije, koja je u ovim ljetnim mjesecima nezaobilazna poslastica na trpezama brojnih Sanjana.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 01. 08. 2022. u 08:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve je više poljoprivrednika na području općine Sanski Most koji uzgajaju lubenicu, a ove godine, zahvaljujući vremenskim prilikama, bilježi se rekordan urod ove kulture na sanskim poljima.

Mladi poljoprivrednik Samir Kljunić proizveo je ove godine rekordnu količinu te delicije, koja je u ovim ljetnim mjesecima nezaobilazna poslastica na trpezama brojnih Sanjana, prenose "Nezavisne". 

30 tona 

Prema njegovim riječima, ove godine sve je pogodovalo rastu i razvoju ove kulture, jer nije bilo vremenskih ekstrema te Kljunić procjenjuje kako će sa svojih površina ubrati više od 30 tona kvalitetnih i sočnih proizvoda.

Dodaje kako je za ovu vrstu poljoprivredne proizvodnje nužno osigurati niz uvjeta, počevši od pripreme zemljišta, odabira i sadnje kvalitetnog sjemena, pa do kultivacije samog ploda.

Osim toga, nužan je kvalitetan sustav navodnjavanja, a ovaj problem riješio je zahvaljujući rijeci Sani, u čijoj neposrednoj blizini se nalazi njegova parcela.

Ističe kako je dosad oprobao sadnju više vrsta lubenice te je vremenom odabrao one koje najbolje uspijevaju i čiji plodovi imaju najviši kvalitetu.

Kaže kako problem u ovoj vrsti poljoprivredne proizvodnje predstavlja nepostojanje organiziranog otkupa, ali i to što iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine pristižu ogromne količine ovih kultura na domaće tržište. Ipak, uvjeren je kako lubenice sa sanskih polja kvalitetom nimalo ne zaostaju za uvoznim te ističe kako kod kuće uspijeva prodati najveći dio svojih proizvoda.

Pristojan život 

"Ovih dana Sanski Most je pun ljudi, veliki broj naših sugrađana koji žive i rade u inostranstvu provode godišnje odmore kod svojih kuća. Zanimljivo je kako oni uvijek radije biraju domaće, autohtone proizvode, pa zasad nemam problema s plasmanom i nadam se kako ću većinu proizvoda rasprodati", kaže Kljunić.

Njega svi poznaju kao izuzetno vrijednog i čestitog momka, koji je zaposlen u jednoj ovdašnjoj firmi, ali se intenzivno bavi i poljoprivrednom proizvodnjom. Za razliku od većine svojih vršnjaka, kaže kako ne pomišlja na odlazak u inozemstvo te misli da se vrijednim radom može pristojno živjeti.

Dodaje kako potiče iz tradicionalne zemljoradničke obitelji i da je posao naučio i naslijedio od roditelja koji su također bili uspješni poljoprivrednici.

"Radim u jednom metaloprerađivačkoj tvrtci i kada dođem s posla nije mi teško otići u polje i baviti se zemljoradnjom. U svemu imam podršku najbližih i ne žalim se. Tko hoće da radi ne treba da se plaši za egzistenciju", kaže Kljunić.

Kopirati
Drag cursor here to close