Nerealne cijene mlijeka

Dok trgovci kupe kajmak, farme se zatvaraju

Otkupna cijena mlijeka je niska i iznosi od 75 do 90 feninga po litru
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 18. 11. 2022. u 12:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je cijena litre mlijeka na policama u trgovinama dostigla 2,70 KM, mljekari su već dugo nezadovoljni i upozoravaju da je proizvodnja u padu. Broj onih koji se odlučuju za zatvaranje farmi je sve veći.

Kako kažu novinarima Avaza, otkupna cijena mlijeka je niska i iznosi od 75 do 90 feninga po litru. Glavnim krivcem za nezapamćene cijene mlijeka smatraju trgovce, koji zadovoljno trljaju ruke jer, kako ističu, oni su ti koji određuju cijenu proizvoda, dok je proizvođačima i potrošačima najteže.

Pročitajte još

Ermin Veladžić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka i mesa iz USK, proizvodnjom mlijeka bavi se već 20 godina, a na imanju ima 120 muznih krava. Kako kaže za 'Avaz', posljednja godina mu je bila najteža otkad se bavi ovih poslom.

''Cijena repromaterijala za proizvodnju mlijeka je viša od 100 do 300 posto. Došli smo u nezavidnu situaciju, očekivali smo pomoć države koju nismo dobili. U proračune se prikupljaju dodatna sredstva od PDV-a i trošarina proračunii se prelijevaju, a poljoprivredni proizvođači nisu dobili ništa u ovoj teškoj, izvanrednoj situaciji'', ističe Veladžić.

Iako je, kaže, proizvodnja mlijeka u narednom periodu upitna, cijene na policama ne prestaju rasti. Građani vrše pritisak na farmere da im prodaju mlijeko na kućnom pragu kako bi manje platili.

Kopirati
Drag cursor here to close