Najjeftiniji artikli

Vjerujete da ste kupili jeftinije mlijeko, znate li što ste zbilja kupili?

Na policama s mlijekom se nalaze i mliječni napici koji nisu jasno naznačeni, odnosno "sitnim slovima" je napisano da se radi o napitku, a koji zapravo nije mlijeko.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 24. 10. 2022. u 16:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani uslijed sve većih cijena u maloprodajnim objektima prilikom svake kupovine svjedoče da ih na policama trgovinskih lanaca dočeka nova, skuplja cijena od one koju su prethodno platili. Svaki pfening je bitan pa stoga kupci nabavljaju najjeftinije artikle.

Sitna slova

Međutim, tu se krije i zamka jer na policama s mlijekom se nalaze i mliječni napici koji nisu jasno naznačeni, odnosno, kako prenosi N1 "sitnim slovima" je napisano da se radi o napitku, a koji zapravo nije mlijeko.

Na policama maloprodajnih objekta širom Bosne i Hercegovine građani svjedoče da cijene mlijeka prelaze cijenu i preko 2,5 konvertibilne marke (KM). Naravno, u ovakvim okolnostima, građani biraju najjeftinije artikle na policama.

Ipak, u policama s mlijekom smješteni su i mliječni napici za koje mnogi građani misle da je riječ o mlijeku, a zapravo su to pripravci koji su upravo iz tog razloga jeftiniji. Jedan takav (mliječni napitak op.a.) porijeklom je iz Mađarske.

Razlike

O tome je za N1 govorio Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske koji je pojasnio razliku između mlijeka i mliječnog napitka.

“Voda plus mlijeko u prahu i dodaci čine mliječni napitak. Mlijeko je ono koje daje krava koju pomuzemo, zatim se to mlijeko termički obradi. Na kraju se pakuje čisto mlijeko bez ikakvih dodataka”, pojasnio je Usorac.

Također, Usorac je naveo da je prisutan i manjak mlijeka u prahu.

“Srbija je nabavila obično mlijeko i mlijeko u prahu iz Poljske pa je to dovoljan pokazatelj da znate koliko je sati sa situacijom u Europi”, kazao je Usorac.

Zarada mljekara

Osim toga, Usorac je pojasnio koliko mljekari zarađuju od svake litre mlijeka od onih nešto više od 2KM koliko građani plaćaju u maloprodaji.

“Proizvodna cijena koja rezultira spremanjem, hranjenjem krave, mužom mlijeka i transportiranja istog u mljekaru, iznosi 0,96 pfeninga, a to je još i najviša cijena jer neko dobije i 0,70 pfeninga”, istaknuo je Usorac.

On je na kraju poručio i to da građani Bosne i Hercegovine, stoga, dobro trebaju provjeriti i pročitati što kupuju te se, sasvim izvjesno, pripremiti na nova poskupljenja.

Kopirati
Drag cursor here to close