Briga

Mlijeko poskupljuje, farme se gase

Iako postoje najave da će se cijena sirovog mlijeka još dizati, farmeri se na to ne smiju osloniti.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 04. 09. 2022. u 15:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Farmeri u našoj zemlji su dovedeni do zida, piše Dnevni avaz navodeći kako su suša i izostanak sluha od vlasti za nebrojene apele za pomoć doveli do gašenja farmi. Posljedice će osjetiti i građani jer će cijena mlijeka na policama prijeći 2 marke po litru.

2 KM za litar

U razgovoru za „Avaz“ predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH Admir Kahriman potvrdio je da je najavljeno poskupljenje mlijeka.

''Na policama će cijena prijeći 2 KM. Nestašica stočne hrane, silaže i lošeg uroda sijena doveli su do toga da farmeri već razmišljaju o smanjenju broja grla jer nemamo dovoljno hrane da možemo prehraniti trenutna grla. Osim toga, doći će i do smanjenja mlijeka. To su prerađivači, odnosno otkupljivači mlijeka tek sad prepoznali pa su podigli cijenu za 0,5 feninga, ali to ne može zadovoljiti trenutne troškove proizvodnje mlijeka'', kaže Kahriman.

Iako postoje najave da će se cijena sirovog mlijeka još dizati, farmeri se na to ne smiju osloniti.

''Farmeri će zadržati onoliko grla za koliko imaju pripremljene hrane. Već imamo jedan dio farmi koje su zatvorene u proteklom periodu, ljudi su jednostavno odustali. Pretežno su to male i srednje farme. Kad su u pitanju veće farme, tu se ide na reduciranje broja grla'', naglašava Kahriman.

Zahtjev za pomoć

Spominje nam da su Vladi FBiH uputili zahtjev za pomoć, ali da još nisu dobili odgovor. Jedino što je sad izvjesno jeste mala pomoć za jesenju sjetvu.

''Međutim, farmeri koji se odluče nastaviti proizvodnju taj kabasti dio hrane morat će nadomjestiti koncentratom, a on trenutno košta od marku pa naviše, zavisno od proizvođača. Nama su prijeko potrebna sredstva od vlasti kao interventna mjera. Da li će tko imati sluha ili neće, ne znamo'', ističe Kahriman.

Kopirati
Drag cursor here to close