Poljoprivrednici pred problemom

BiH dalje jedina u Europi bez mjere ''plavog dizela''

Zaastupnički dom Parlamenta BiH nije uvrstio inicijativu o uvođenju plavog dizela na dnevni red naredne sjednice. Poljoprivrednici ističu da je krajnje vrijeme za uvođenje ove mjere jer je, uz posljednja poskupljenja, poljoprivreda neodrživa.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 15. 02. 2022. u 07:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina i dalje je jedina zemlja u Europi koja nije uvela mjeru „plavog dizela“ za poljoprivrednike. Unatoč kontinuiranim apelima poljoprivrednika, Zastupnički dom Parlamenta BiH nije uvrstio inicijativu o uvođenju plavog dizela na dnevni red naredne sjednice. Poljoprivrednici ističu da je krajnje vrijeme za uvođenje ove mjere jer je, uz posljednja poskupljenja, poljoprivreda neodrživa.

Samo za obavljanje jesenje sjetve poljoprivrednik Petar Dragojlović potroši oko 2000 litara goriva. Kada se tome dodaju i poslovi prihrane, a potom i berbe i žetve, gorivo je jedan od najvećih izdataka za poljoprivrednu proizvodnju, prenosi BHRT.

„Ja imam negdje sad pod kukuruzom preko 150 duluma da posijem, dok uradim, potroši se. Ode tu, par tona... dvije, tri tone. Imam i kombajn, branje, sijanje, pa sve tak. Ode dosta. Dobijem ono što dobijem, ono što smo imali, to meni ne bude nikoliko“, rekao je Dragojlović.

O inicijativi za oslobađanje plaćanja akciza i putarina na dizel gorivo za poljoprivrednu proizvodnju, poznatijoj kao plavi dizel, govori se već godinama, ali je naša zemlja i dalje jedina u Europi koja nema ovu olakšicu za poljoprivrednike.

“S nafte koju mi plaćamo naplaćuju se akcize... jedna, druga drumarina. Faktički, mi gradimo autoputove, a država koja je pala da seljaci grade autoputove tu nema ni države, ništa više nema. Kada bi sada plavi dizel bio, nafta bi bila oko 1,20 KM, a sada je 2,40, 2,50 KM. Bila bi nafta u pola cijene, jer u pola cijene je u čitavoj Europi”, kazao je Vladimir Usorac iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS

Ovo udruženje zatražilo je i održavanje posebne tematske sjednice Parlamenta BiH o poljoprivredi. Iz institucija za sada nema odgovora, a na pitanje novinara zašto inicijativa o plavom dizelu nije uvrštena na dnevni red naredne sjednice, iz ureda Predsjedavajućeg nisu dobili odgovor.

"Oni očekuju da plavi dizel može čekati i sljedeću godinu, da ga ne moramo imati, a poljoprivrednici su dovedeni na prosjački štap", dodaje Usorac.

Iako poljoprivrednici u Republici Srpskoj već skoro deset godina ostvaruju pravo na regresirano gorivo, uz nova poskupljenja, to nije dovoljno.

“Mi svake godine koliko imamo hektara, na ime tih hektara dobijemo određenu količinu goriva i imamo popust 60 feninga. Ali nije isto kad je gorivo bilo marka 1,40, pa kad se oduzme gorivo dođe se na 80

feninga, sad kad se regres umanji, opet je dvije i deset”, objasnio je Boško Radić iz  Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije.

Da bi uvođenje plavog dizela za poljoprivredu riješilo mnoge probleme svjesni su i u Ministarstvu poljoprivrede Republike Srpske.

„Vlada Republike Srpske i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede su u više navrata podržavali inicijativu o uvođenju "plavog dizela" za sve poljoprivredne proizvođače u BiH, te tražili od Vijeća ministara BiH da donese jednu takvu odluku. Na kraju, takva odluka bi rasteretila i naš Agrarni budžet“, navode iz Vlade RS.

Za spas poljoprivredne proizvodnje mora se hitno djelovati, upozorili su poljoprivrednici u dopisu upućenom nadležnima. Na potezu je sada Zastupnički dom Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine

Kopirati
Drag cursor here to close