RS

Poljoprivrednici očajni: Cijene mineralnog gnojiva više i do 300 posto

Gospodarstvo / Poljoprivreda | 28. 01. 2022. u 08:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Glavni / Mineralno gnojivo 

Cijene mineralnog gnojiva u Srpskoj obaraju rekorde, a poljoprivrednici ističu da su već uputili zahtjeve nadležnima da im se na neki način omogući povoljnija nabava.

Tračak nade za rješavanje ovog problema, koji ozbiljno ugrožava proljetnu sjetvu, a posljedično i krajnje potrošače, stiže iz resornog ministarstva.

Naime, Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, u Beogradu jučer je razgovarao s resornim ministrom Srbije Branislavom Nedimovićem o nabavi mineralnih gnjojiva za Srpsku te naveo da će na zajedničkoj sjednici dvije vlade biti riječi o daljnjoj suradnji, pišu "Nezavisne". 

Uvoz iz Srbije

"Suradnja dva ministarstva je odlična i bit će nastavljena. Danas smo razgovarali o suradnji i podršci, prije svega kod nabave mineralnih gnojiva za proizvođače u Srpskoj, jer imamo problem s visokim cijenama", rekao je Pašalić u Beogradu, gdje je sudjelovao na otvaranju Međunarodnog sajma "Agro Beograd".

Napomenuo je da postoje i brojne druge aktivnosti u oblasti poljoprivrede i šumarstva tako da će već polovinom veljače biti održana nova sjednica dvije vlade, gdje će biti utvrđeno što je do sada urađeno i što treba raditi.

"U Srbiji ćemo imati dovoljno umjetnog gnojiva za prihranu pšenice, a za tri do četiri nedjelje stižu i nove isporuke", rekao je ministar Nedimović, koji je istaknuo da je Srbija ukinula carine od 10 posto za uvoz UREA pa uvoznici gnojivo nabavljaju iz Azerbejdžana, Uzbekistana, zemalja Srednjeg istoka i Libije.

On je podsjetio da je država odlučila i da pokriva kamatu poljoprivrednicima za kredite za kupovinu gnojiva, a ta će im indirektna subvencija smanjiti cijenu gnojiva za 70-80 eura po toni.

Vrtoglave cijene

Zbog previsoke cijene mineralnog gnojiva u Srpskoj, poljoprivredni proizvođači kažu da će biti prinuđeni da ove godine u proljetnoj sjetvi smanje brazde.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača RS, ističe da su ratari svjesni toga što se događa na globalnom tržištu, ali i da nema naznaka o nižim cijenama mineralnog gnojiva te da je pred poljoprivrednicima vrlo teška godina.

"Mi smo već uputili dopise nadležnom ministarstvu da se na neki način pomogne poljoprivrednim proizvođačima, ali mislimo da su već od nas svi digli ruke", kazao je Marinković i istakao da očekuju da dobiju odgovore od Vlade RS ili od resornog ministarstva na koji način mogu da pomognu poljoprivrednicima.

Dodaje da su predlagali da se, kako kaže Marinković, iskoriste dobri odnosi s Ruskom Federacijom te da se određene količine mineralnog gnojiva nabave po nižim cijenama.

"Ako ne dobijemo neke subvencije po pitanju nabave mineralog gnojiva po nižim cijenama od nadležnih, realno je očekivati da nećemo moći izvršiti blagovremenu prihranu najvećeg dijela površina pod pšenicom u veljači, a prihrana je glavni nositelj prinosa ove kulture", kazao je Marinković i istaknuo da će šteta za poljoprivrednu proizvodnju biti nemjerljiva.

300 posto

Kako je rekao, cijena gnojiva u posljednjih šest mjeseci u porastu je i do 300 posto.

"Sada se KAN kreće oko 160 KM za 100 kilogram, dok UREA košta i do 230 KM za 100 kilograma", kaže Marinković, koji se ipak nada da će nadležni da reagiraju u vezi s pitanjem nabave mineralnog gnojiva po prihvatljivijim cijenama za seljaka.

Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtlara RS, kaže da su povrtlari već počeli s proizvodnjom rasada u plastenicima.

"Mi smo prošlog tjedna na sastanku s Borisom Pašalićem, ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, razgovarali o tome na koji način da se pomogne ratarima oko nižih cijena mineralnih gnojiva", potvrdio je Mastalo.

Dodao je da očekuju da bi mogli dobiti mineralno gnojivo iz Srbije po povoljnijim cijenama nego što su one sada.

Kopirati
Drag cursor here to close