Žele svoje novce

Poljoprivrednici na rubu ponora, a planiranih 15 milijuna neutrošeno

"Oni znaju da postoje neutrošena sredstva upravo u ovaj sektor iz 2021. godine od 15 milijuna. Vlada FBiH mora prepoznati značaj i reagirati hitno na zahtjeve udruženja poljoprivrednika FBiH", kazala je Klarić.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 08. 02. 2022. u 12:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Blizu 15 milijuna KM planiranih za poljoprivredu u prošloj godini ostalo je neutrošeno.

Sanela Klarić, zastupnica u Parlamentu FBiH, traži ulaganje tih sredstava u proljetnu sjetvu:

"Godinama se ustavno iz neznanja ili namjerno poljoprivreda i ruralni razvoj u FBiH tretiraju kao socijalna a ne razvojna grana gospodarstva. Pored minimalnih ulaganja u poljoprivredu, najveći problemi na terenu su nepostojanje jasne vizije razvoja primarne poljoprivrede i prehrambene proizvodnje s ruralnim razvojem, kašnjenja u isplatama i netransparentna podjela sredstava. Priroda ima svoj ritam, proljetna sjetva se priprema sada, u veljači, i poticaji ne smiju kasniti kada zbog globalne krize cijene repromaterijala rastu, nestašice i poremećaj dostave ne smijemo sebi dozvoliti da riskiramo lokalnu proizvodnju hrane", kazala je Klarić. 

Ona je istaknula kako poljoprivrednici "traže svoje". 

"Oni znaju da postoje neutrošena sredstva upravo u ovaj sektor iz 2021. godine od 15 milijuna. Vlada FBiH mora prepoznati značaj i reagirati hitno na zahtjeve udruženja poljoprivrednika FBiH. Zato sam uputila inicijativu za hitno raspodjelu nerealiziranih sredstava iz 2021. godine u iznosu od 15 milijuna KM predviđenih za podršku poljoprivrednim proizvođačima u Federaciji BiH", istaknula je Klarić.

Plodovi proljetne sjetve neće koristiti samo poljoprivrednicima, nego i svim građanima, koji će u vremenu enormnih poskupljenja moći kupovati domaće poljoprivredne proizvode po nižoj cijeni od uvoznih.

"S obzirom na to da su 2021. godine iz Fonda solidarnosti izdvojena sredstva u iznosu od oko 15 milijuna KM u cilju podrške poljoprivrednim proizvođačima a koja nisu realizirana, smatram da je potrebno hitno reagirati kako bi se pomogla proljetna sjetva. Nepomaganje i ignoriranje ovog problema može izazvati nesagledive posljedice po cjelokupan proces proizvodnje hrane u FBiH. Iz ovog razloga tražim hitno djelovanje u pravcu da se neraspoređena sredstva iz 2021. godine stave na raspolaganje poljoprivrednicima u FBiH", naglasila je Klarić.

Kopirati
Drag cursor here to close