Poticaj

Općina izdvojila više od 1,2 milijuna KM za podršku poljoprivredi

Kupljeni su traktori, moto-kultivatori, freze, kosilice, strojevi za sjetvu i vađenje krumpira, oprema za voćare i pčelare i razni priključci za poljoprivrednu mehanizaciju.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 03. 03. 2021. u 10:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Ilustracija

Načelnik za gospodarstvo općine Srebrenica Cvijetin Maksimović rekao je da je u 2020. godini u ovoj lokalnoj zajednici utrošeno više od 1,2 milijuna KM za podršku malim i srednjim poduzećima, poljoprivredi, samozapošljavanju, zanatsko-poduzetničkim djelatnostima te novom i retroaktivnom zapošljavanju.

On je novinarima izjavio kako u ovaj iznos nisu uračunati podsticaji i različiti oblici pomoći Vlade Republike Srpske srebreničkim gospodarskim subjektima radi ublažavanja posljedica pandemije koronavirusa na rad gospodarstva.

Prema njegovim riječima, 500.000 eura od donacije Saudijske Arabije za pomoć Srebrenici utrošeno je za nabavu poljoprivredne mehanizacije za stanovništvo koje se bavi ovom djelatnošću.

Kupljeni su traktori, moto-kultivatori, freze, kosilice, strojevi za sjetvu i vađenje krumpira, oprema za voćare i pčelare i razni priključci za poljoprivrednu mehanizaciju, prenose Nezavisne.

"Za podršku samozapošljavanju i novom i retroaktivnom zapošljavanju u prošloj godini osigurano je 100.000 KM iz općinskog budžeta i kroz projekte Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske", rekao je Maksimović.

On kaže da je 50.000 KM isplaćeno poduzećima koja se bave preradom u oblasti poljoprivrede, dok je po 2.000 do 3.000 KM isplaćeno kao vid podrške za nekoliko malih poduzeća.

Maksimović ističe da se završava javni poziv za dodjelu 30.000 KM iz općinskog budžeta za podršku subjektima iz zanatsko-poduzetničke djelatnosti.

"Općina je prošle godine izdvojila 27.000 KM za proljetnu sjetvu, a u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske osigurani su setovi sjemenskog materijala i umjetnog komposta vrijedni po 252 KM, za 120 korisnika, radi omasovljenja sjetve za osiguranje dodatnih količina hrane u periodu pandemije Covid 19", precizirao je Maksimović.

Govoreći o poljoprivredi, on je naglasio da je predviđeno, ali nije realizirano 30.000 KM za poticaj plasteničkoj proizvodnji i čeka se konstruiranje novog saziva Skupštine općine da donese odluku o utrošku tih sredstava.

Maksimović je rekao da se u pripremi budžeta općine Srebrenica za ovu godinu značajna sredstva planiraju za podršku poljoprivredi, zanatstvu te malim i srednjim poduzećima radi njihovog jačanja i proširenja proizvodnje, kao i povećanja njenog obima i otvaranja radnih mjesta.

Kopirati
Drag cursor here to close