Federacija

Poljoprivrednici prijete prosvjedom

''Ukoliko se Vijeće ministara ogluši o naše zahtjeve bit ćemo primorani da naše nezadovoljstvo izrazimo kroz prosvjede'', poručili su iz Udruženja poljoprivrednika FBiH.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 24. 02. 2021. u 08:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH i Seljački savez Federacije BiH podržavaju najave ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca, a koje se odnose na upućivanje u proceduru odluke o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svežjeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU na period od dvije godine.

Istovremeno, podsjećaju ministra Košarca da bi usvajanjem ove odluke bio riješen samo dio problema poljoprivrednika.

Sveobuhvatno rješenje nije moguće bez uvođenja prelevmana i carina na uvoz iz zemlja CEFTA-e a ne samo EU.

Također, odluka Vijeća ministara mora biti proširena na sve poljoprivredne proizvode koje ugrožavaju domaću proizvodnju gdje postoje tržišni viškovi, poručuju-

Podsjećaju ministra Košarca da je ovo jedan od zaključaka sastanka održanog u Doboju prije deset dana a kojem je ministar osobno nazočio.

Parcjalna rješenja nisu stvarna rješenja i pogodovat će samo dijelu poljoprivrednika, ističu, prije svega iz RS-a, dok bi dalnji nekontrolirani uvoz iz zemalja CEFTA-e otvarao prostor za zloupotrebe i zaobilaženje uvedenih prelevmana i carina.

''Ovom prilikom kompletno Vijeće ministara podsjećamo da sutra ističe rok koji smo još prije mjesec dana u suradnji sa udruženjima iz RS-a odredili za poduzimanje koraka neophodnih za zaštitu domaće proizvodnje. Ukoliko se Vijeće ministara ogluši o naše zahtjeve bit ćemo primorani da naše nezadovoljstvo izrazimo kroz prosvjede'', poručili su iz Udruženja poljoprivrednika FBiH. 

Kopirati
Drag cursor here to close