Novac iz Proračuna

Vlada i televizija demantirale uplatu od skoro milijun KM

Vlada Federacije BiH demantirala netočne navode da je Vlada Federacije BiH iz Proračuna Federacije BiH dodijelila 909.626 KM Turkiye Radyo Televizyon Kurumu Republika Turska – predstavništvo u Sarajevu“
Gospodarstvo / Novac | 20. 07. 2022. u 17:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH reagirala je povodom tekstova koji su se danas pojavili u pojedinim medijima “da je Vlada Federacije BiH iz Proračuna Federacije BiH dodijelila 909.626 KM Turkiye Radyo Televizyon Kurumu Republika Turska – predstavništvo u Sarajevu“ te demantirala netočne navode.

''Obavještavamo javnost da Vlada Federacije BiH nije dodijelila, a ni uplatila, niti jedne konvertibilne marke iz Proračuna Federacije BiH ovom mediju. S obzirom da su iznesene neistinite tvrdnje, u skladu s svim odredbama Kodeksa za tisak i online medije BiH, tražimo od medija koji su objavili netočne sadržaje da objave ispravke na već objavljenim tekstovima u kojima je svjesno izražena tendencija za diskreditiranje Vlade Federacije BiH i federalnog premijera Fadila Novalića, a javnost navedena na pogrešan zaključak. U protivnom, bit ćemo prinuđeni poduzeti zakonom predviđene mjere'', naveli su.

Uzimajući u obzir činjenicu da se pojedini mediji pozivaju na podatke iz izvještaja Financijsko-informatičke agencije o proračunu i financiranju udruženja u Federaciji BiH, preporučili su da se za točne podatke, kao i tumačenje istih, obrate Agenciji.

Podsjetimo, portal Akta objavio je popis udruženja i stranaka koja su u 2021- godini najviše 'izvukli' sredstava iz proračuna. Iako se na popisu godinama uglavnom nalaze ista udruženja, ove godine, kako navode, pojavilo se i jedno strano predstavništvo, Turkiye Radyo Televizyon Kurumu Republika Turska - Predstavništvo TRT u BiH koje je povuklo iz proračuna 909.626 KM.

Reakcija i televizije

''Niti jedna marka nije uplaćena na račun Predstavništva TRT u BiH iz proračuna FBiH'', navodi se u reakciji na članak portala Akta.ba a čije smo dijelove o financijskom izvještaju premijeli.

''Predstavništvo TRT u BiH, strano lice koje nema status pravnog lica i registrirano je kod Ministarstva vanjskih poslova BiH u skladu s Odlukom o osnivanju i radu predstavništava stranih lica u Bosni i Hercegovini. U skladu s predmetnom Odlukom, strano lice osniva predstavništvo sa ciljem istraživanja tržišta, obavljanja propagandnih i informativnih poslova, i radi svoga predstavljanja. U stavu 2. člana 4. Odluke je jasno navedeno da " u obavljanju poslova iz stava 1. ovog člana predstavništvo ne može zaključivati ugovore u ime osnivača predstavništva". Iz navedenog jasno proizlazi da moj klijent nema status pravnog lica i kao takvo nije moglo aplicirati za bilo kakva sredstva, da nije moglo zaključiti ugovor s bilo kim, a pogotovo ne zaprimiti sredstva. Za sve navedeno je zadužen isključivo osnivač Predstavništva, tako da je kojim slučajem ova sredstva dobio, to je mogao samo osnivač dobiti (Glavna direkcija Ankara), a nakon toga bi ista morala biti uplaćena osnivaču'', navodi u demantiju odvjetnica Lejla Karović.

Navodi se kako se Turkiye Radyo Televizyon Kurumu Republika Turska- Predstavništvo TRT u BiH ''financira isključivo iz sredstava osnivača koja im se doznačavaju iz proračuna Glavne direkcije Ankara''.

''Ovi podaci su dostavljeni FIA-i i navedeno je da je u 2021 godini iznos od 909.626 KM uplaćen na račun Predstavništva TRT u BiH ali iz proračuna Glavne direkcije Ankara. O navedenom postoje izvodi iz banke gdje se vidi da je Predstavništvu uplaćivan novac iz Glavne Direkcije iz Ankare i iz tog novca su plaćeni svi troškovi postojanja Predstavništva u BiH'', navedeno je.

Ističe se kako su informacije o uplaćenim sredstvima iz proračuna budžeta FBiH u iznosu od 909.626 KM na račun Predstavništva TRT u BiH netočne i da se radi ''o greški i pogrešnom navodu u izvještaju FIA-e u kojem izvještaju se nalaze Udruge i Fondacije a Predstavništvo TRT u BIH nije nijedno ni drugo, kao ni Predstavništvo Udruge ili Fondacije, a posebno nikada za sve vrijeme postojanja nije zaprimilo niti jedne marke na račun iz proračuna BiH sa bilo kojeg nivoa''.

Kopirati
Drag cursor here to close