Bevanda sa predstavnicima Saudijskog fonda

Saudijski fond u BiH financira projekte vrijedne 133 milijuna dolara

Na sastanku se govorilo o realizaciji projekata u BiH koje je financijski pomogla Saudijska Arabija putem ovog fonda.
Gospodarstvo / Novac | 08. 03. 2022. u 17:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas generalnog direktora Odjela za zajmove Saudijskog fonda za razvoj Abdullaha Arlomeihoma i direktora operacija za Europu i Latinsku Ameriku Bandara Alharbija.

Na sastanku se govorilo o realizaciji projekata u BiH koje je financijski pomogla Saudijska Arabija putem ovog fonda.

Predstavnici Saudijskog fonda istaknuli su da u BiH financiraju projekte vrijedne 133 milijuna USD, a grant sredstva iznose oko 52 milijuna USD.

Tijekom sastanka istaknut je problem nemogućnosti implementacije Memoranduma o razumijevanju između Kraljevine Saudijske Arabije i BiH za izgradnju i opremanje Istraživačkog instituta Kralj Salman Bin Abdulazis na Univerzitetu – Sarajevska škola za znanost i tehnologiju.

Ministar Bevanda sugovornike je podsjetio da ovaj memorandum nije dobio potporu 2017. godine u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH čime nije bilo moguće okončati proces ratifikacije kako je to zakonom predviđeno te da su razlozi zastoja izvan nadležnosti Ministarstva financija i trezora BiH.

Suradnja između BiH i Saudijskog fonda započela je još 1999. godine a projekti su bili usmjereni na sektor prometa i izgradnju cestovnih  komunikacija, izgradnju infrastrukture u nekoliko gradova u BiH, izgradnju i opremanje bolnica, stambenih jedinica  za izbjegle i raseljene osobe, a financiran je i gospodarski  oporavak i sektor obrazovanja.

Također, sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između BIH i Saudijske Arabije ratificiran je 2007. godine i neometano se primjenjuje.

Kopirati
Drag cursor here to close