'U interesu RS-a'

Tegeltija 'pravda' odluku o privremenom financiranju

''Nedonošenje ove odluke bilo bi jako štetno po Republiku Srpsku. Građani moraju znati da će Republika Srpska u četvrtom kvartalu od svojih indirektnih poreza za financiranje zajedničkih institucija izdvojiti oko 200 milijuna KM.''
Vijesti / Flash | 29. 09. 2021. u 12:52 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, izjavio je Srni da bi neusvajanje odluke o privremenom financiranju zajedničkih institucija dovelo do situacije da proračun zajedničkih institucija bude u velikom suficitu, a proračun Republike Srpske opterećen sa dodatnih 70 milijuna KM koji je već uplaćen u zajedničke institucije.

Upitan da prokomentira tvrdnje oporbe da su Vijeće ministara i ministri iz RS usvajanjem odluke o privremenom financiranju prekršili zaključke Narodne skupštine Republike Srpske, Tegeltija je rekao da ministri iz Republike Srpske i on osobno nikada neće prekršiti zaključke Narodne skupštine i da će se uvijek ponašati u skladu s njima.

On je podsjetio i da su za odluku glasovali svi ministri iz Republike Srpske, uključujući i ministra Miloša Lučića iz DNS koji je oporba.

''Vijeće ministara još od 23. srpnja ne zakazuje sjednice niti donosi odluke, a zaključcima parlamenta Republike Srpske, između ostalog, definirano je da se mogu donositi samo one odluke koje su u interesu ovog entiteta. Jedna od tih odluka koja je apsolutno u interesu Republike Srpske jeste odluka o privremenom financiranju koju smo jučer usvojili'', istaknuo je Tegeltija, prenosi Srna.

Naglasio je da su o tome bili upoznati svi lideri političkih stranaka i vlasti i oporbe u Republici Srpskoj i nitko od njih nije imao ništa protiv njenog donošenja.

''Nedonošenje ove odluke bilo bi jako štetno po Republiku Srpsku. Građani moraju znati da će Republika Srpska u četvrtom kvartalu od svojih naizravnih poreza za financiranje zajedničkih institucija izdvojiti oko 200 milijuna KM. Od tog iznosa predviđeno je da se sa 70 milijuna KM financiraju plaće i naknade zaposlenih koji dolaze iz Republike Srpske'', pojasnio je Tegeltija.

On je ukazao da sve dok postoji ovakav sustav neizravnih poreza financiranja zajedničkih institucija RS nema potrebe niti razloga da trpi štetu, odnosno da izdvaja dodatna sredstava iz svog proračuna kada je već on uskraćen za iznos neizravnih poreza koji se uplaćuje u zajedničke institucije.

''Povezivanje ove odluke sa pismom koje smo dobili od Christiana Schmidta, visokog predstavnika u BiH, nema nikakve veze niti bilo šta zajedničko s ovim. Na to pismo nismo ni reagirali niti smo željeli da reagiramo, jer je ono upućeno meni i zamjenicima predsjedatelja Vijeća ministara. Schmidt je u tom pismu nas samo pozvao da donesemo tu odluku. Naša odluka nema veze sa tim i da smo to željeli uraditi priopćili bi javnosti odmah'', rekao je Tegeltija.

Ponovio je da je ovo odluka koja je usuglašena u Republici Srpskoj i da se o njoj već duže vrijeme razgovaralo.

''Čekali smo kraj mjeseca da je potvrdimo jer smo svjesni koliku bi štetu nanijeli Republici Srpskoj njenim neusvajanjem'', poručio je Tegeltija.

Kopirati
Drag cursor here to close