Udar na džepove

Sarajlijama grijanje duplo skuplje nego lani

Građani su zabrinuti kako će, uz najnoviji val poskupljenja svih životnih namirnica i visoke inflacije, podnijeti i poskupljenje grijanja.
Gospodarstvo / Novac | 20. 10. 2022. u 07:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok su u Bosni i Hercegovini i dalje u toku izborna previranja, građani zabrinuto čekaju zimu i prve račune sa zimskom tarifom grijanja.

Zbog novog poskupljenja plina od 9,7 posto, očekuje se i poskupljenje grijanja u Kantonu Sarajevo. Do sada nije potvrđeno koliko će tačno iznositi cijena ove grijne sezone za jednu prosječnu obitelj.

Iz Sarajevogasa kažu da se cijena plina tijekom 2022. godine mijenjala kvartalno. Fakturna cijena na početku godine iznosila je 0,872 KM, a sada je 1,375 KM, a njeno povećanje, prema navodima Sarajevogasa, posljedica je poremećaja na svjetskom tržištu energenata, javlja BHRT.

Na osnovu ove cijene toplane će tek uraditi kalkulaciju svoje cijene toplotne energije prema krajnjim potrošačima. Ni ekonomski analitičari se ne usuđuju dati procjene u kom obujmu će poskupljenje plina utjecati na poskupljenje grijanja.

Građani su zabrinuti kako će, uz najnoviji val poskupljenja svih životnih namirnica i visoke inflacije, podnijeti i poskupljenje grijanja. Kažu da je to preveliko opterećenje za njihove ionako preopterećene kućne proračune.

Vlasti Kantona Sarajevo nisu u prilici pomoći svim građanima da lakše prebrode zimu. Subvencionirat će samo najugroženije kategorije.

U svakom slučaju, poskupljenje grijanja je neminovno. Prema procjenama stručnjaka, prosječna obitelj, bilo koji energent da koristi, ove godine će morati izdvojiti duplo više novca za plaćanje računa za grijanje.

Kopirati
Drag cursor here to close