Javna rasprava

(Sakriveni) mostarski proračun: Samo 30-ak građana zanimali džepovi grada

Uz jasnu nezainteresiranost građana, može se govoriti i o namjeri Grada da se što manje proračun izkaže javno.
Gospodarstvo / Novac | 26. 01. 2023. u 14:04 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samo je tridesetak reakcija bilo na nacrt mostarskog proračuna na kojeg su mogli reagirali građani koje je Grad Mostar pozvao da sudjeluju u kreiranju Proračuna Grada Mostara za 2023.godinu.

Prema pozivu Grada, građani su ''svoje argumentirane prijedloge, sugestije, amandmane kao i primjedbe'' trebali dostaviti do 16. siječnja Stručnoj službi Gradskog vijeća Grada Mostara. No, čini se kako Mostarce ne zanimaju previše gradski džepovi ili jednostavno nisu bili upućeni da im je omogućeno da sudjeluju u kreiranju proračuna.

Sjesti i razmotriti

Gradski vijećnik Adil Šuta, član Odbora za financije i poreznu politiku mostarskog Gradskog vijeća, kaže kako od građana nije stigao ''neki veliki broj prijedloga''.

''Odbor za financije će sjesti i razmotriti te prijedloge i donijeti odluku odnosno savjetovati Gradsko vijeće o prijedlozima budžeta'', rekao je Šuta.

Na pitanje o zainteresiranosti građana za kreiranje proračuna i njihovim prijedlozima, Šuta je rekao kako ne može s preciznošću reći, ali da se radi ''o nekih 20 do 30 prijedloga''.

Istodobno, uz jasnu nezainteresiranost građana, može se govoriti i o namjeri Grada da se što manje proračun izkaže javno.

Ivana Korajlić, direktorica Transparency Internationala BiH, kaže za Bljesak.info da se treba ispoštovati procedura da se provede javna rasprava.

Bez efekta

''No, ona se provede samo formalno a suštinski nema nikakvog efekta. Trebala bi biti praksa za tako važne dokumente kao što su proračun, regulacijski planovi ili izmjene koje izravno utječu na ljude u zajednici, da se organiziraju javne rasprave uz mogućnost komentara na dokumente, što bi trebala svakako imati svaka lokalna zajednica te da dođe do fizičke javne rasprave gdje svi zainteresirani mogu doći i iznijeti svoje komentare'', kaže Korajlić.

Ističe kako je specifično za većinu općina i gradova u BiH da se dokumenti, ako se i stave na uvid, stave da se mogu samo fizički vidjeti u gradskim ili općinskim prostorijama općine te da se praktično javne rasprave objavljuju tako da ta informacija nije dostupna većini građana.

''Prava je sreća da uopće znaju za nju. Gleda se da se suzi prostor za stvarno sudjelovanje mimo onoga da se pošalju komentari. Događa se i na višim razinama da se zakoni koji se usvajaju samo omogući da se dostave komentari a mnogi ni ne dostavljaju izvješće onima koji su poslali komentare što se uopće inkorporirali od prijedloga a što nisu'', kaže Korajlić.

Podsjećamo, na posljednjoj sjednici Vijeća, mostarski gradonačelnik, Mario Kordić, je rekao kako javna rasprava slijedi nakon nacrta proračuna.

Video: ANKETA: MOSTARCI O PRORAČUNU

''Javna rasprava će biti organizirana. Grad Mostar je svaki svoj proračun donio uz jednu ozbiljnu javnu raspravu. Tako će biti i ove godine. Mi smo možda mogli to preskočiti pa donijeti danas proračun. Ali upravo jedan od razloga za nacrt je taj što smo shvatili da nećemo fizički moći odraditi tu javnu raspravu'', rekao je i dodao da je trenutan trend rasta prihoda u Gradu te da će proračun biti veći nego lani.

Ništa od sjednice

S druge strane, iako je predsjedatelj Gradskog vijeća, Salem Marić, na posljednjoj sjednici rekao da će sljedeća sjednica, a na kojoj se trebao naći proračun, trebala održati 31. siječnja, do toga neće doći.

Šuta kaže kako će se spomenuti odjel će se sastati oko 10 veljače, te je potvrdio kako neće biti sjednice Gradskog vijeća 31. siječnja nego da će biti sredinom veljače budući da se još uvijek ''knjiže troškovi iz 2022. godine''.

''Imajući u vidu da te stvari nisu pripremljene, da je javna rasprava bila, odnosno da nadležni odjel nije pripremio potrebne dokumente to je ostavljeno da bude sredinom veljače'', rekao je Šuta.

Za to vrijeme, mostarska je blagajna na privremenom financiranju do 31. ožujka u ukupnom iznosu od 17.213.061 KM ''razmjerno tromjesečnom prosjeku utrošenih novčanih sredstava za prethodnu fiskalnu godinu''.

Kopirati
Drag cursor here to close