Sjednica za kraj

Kordić: Nema proračuna bez rasprave i (ne)zadovoljstvo zbog 400 KM

Gradonačelnik Mario Kordić je rekao kako usvojeni regulacijski planovi otvaraju investicijski ciklus u gradu.
Vijesti / Politika | 29. 12. 2022. u 15:29 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U pauzi posljednje ovogodišnje sjednice, Salem Marić predsjedatelj Gradskog vijeća Grada Mostara rekao je kako je Vijeće radilo dobro iako nije pratilo usvojeni program rada te kako su radili najbolje ocjenjuju građani.

''Cijelu godinu, iako nismo radili u skladu s programom rada, imali smo puno više odluka i zaključaka'', rekao je i dodao da je to opaska za sve šefove službi i načelnike odjela koji ne poštuju program rada gradskog Vijeća.

Partizansko spomen groblje i deponija

Gradonačelnik Mario Kordić je rekao kako usvojeni regulacijski planovi otvaraju investicijski ciklus u gradu.

''Što se tiče partizanskog groblja, nije u gradskoj nadležnosti, ali to smatramo važnim lokalitetom i zainteresiranim smo da to uredimo i privedemo svrsi'', rekao je i dodao da Agencija Stari grad u fazi natječaja te da je prioritet osigurati lokalitet.

Što se tiče deponije, Kordić je rekao, da je Grad završio sve predradnje za početak plana prilagodbe još u siječnju te se čekao epilog sudskog spora.

''Nažalost, dozvola nije poništena već je vraćena ministarstvu na doradu. I dalje gubimo vrijeme i očekujem od ministarstva da preuzme odgovornosti izda valjan dokument da Grad može krenuti u sanaciju tog lokaliteta'', rekao je Kordić.

Bazen – radovi koji se ne vide

Kad je u pitanju izgradnja olimpijskog bazena, Kordić je rekao da ''nije uopće zapelo''.

''Imali smo izvjesne aktivnosti. Demolicija je urađena, rađena je analiza tla. Ovih danas ćemo objaviti idejno rješenje. Vrlo brzo će krenuti radove. Rade se one stvari koje se ne vide na terenu'', rekao je.

Zračna luka

Kad je u pitanju Zračna luka u Mostaru, mostarski gradonačelnik je rekao su u ovoj godini implementirani svi projekti koji se tiču tehničke strane Zračne luke.

''Očekujemo vrlo brzo deklariranje nekih linija. Nema ništa sporno. Radimo aktivnosti koje smo dogovorili s početkom mandata. Nadamo se ugovori. Ne može nitko garantirati što ćemo imati. Stojim iza uprave bez obzira na inicijative'', rekao je Kordić i dodao kako se ''ugovor ipak treba desiti''.

Predviđeno je, rekao je, da zračna luka ide u neki drugi oblik poslovanja dodavši kako su zračne luke u regiji u koncesijama.

''Nisam nezadovoljan osim naravno s brzinom'', rekao je.

Nikad bez javne rasprave

Na pitanja o proračunu, Kordić je rekao kako javna rasprava slijedi nakon nacrta proračuna.

''Javna rasprava će biti organizirana. Grad Mostar je svaki svoj proračun donio uz jednu ozbiljnu javnu raspravu. Tako će biti i ove godine. Mi smo možda mogli to preskočiti pa donijeti danas proračun. Ali upravo jedan od razloga za nacrt je taj što smo shvatili da nećemo fizički moći odraditi tu javnu raspravu'', rekao je i dodao da je trenutan trend rasta prihoda u Gradu te da će proračun biti veći nego lani.

Rekao je da je Grad želi napraviti registar imovine Grada.

''S poslovnim prostorima smo prilično završili posao. Sad nam slijede stanovi i ostale nekretnine a zemljište će biti zadnje u tom paketu. Vrlo ozbiljno razmišljamo sufinanciranja stanova za mlade i to bi trebala biti tema ovu godinu. Dva regulacijska plana su otvorila mogućnost za izgradnje na manje atraktivnim mjestima gdje možemo praviti jeftinje stanove'', rekao je.

(Ne)zadovoljstvo zbog 400 KM

Govoreći o nezadovoljstvu zbog pomoći od 400 KM.

''Grad je donio tu odluku i mi smo u proračunu osigurali novac – ovoliko koliko smo osigurali. Meni je žao da su nezadovoljno, ako su nezadovoljni. Naime, odluka Vlade Federacije oko jednokratne pomoći je u rasponu 'od-do'. Nije niti obveza. Koliko znam Grad Mostar je jedina lokalna zajednica koja je tu obvezu već završila. Tako da to je ono što je bilo moguće u budžetu. Ja bih bio sretan da je mogao biti puni iznos. Nažalost, nije i nemam neki poseban komentar'', rekao je Kordić.

Statut

Iako nije želio govoriti o svojim uspjesima tijekom Mandata, rekao je da mu je najdraže u cijelom ovom mandatu da predsjednik Gradskog vijeća i on i svi ostali vijećnici u Gradu imaju ''jednu vrlo konstruktivnu atmosferu''.

''Došlo je vrijeme da nemamo priču oko nametanja statuta i da imamo dovoljno i hrabrosti, i mudrosti, i znanja da najvažniji akt jedne lokalne samouprave sami donesemo jer smo preuzeli odgovornost tako da s enadam da će se to i desiti u skorije vrijeme'', rekao je Kordić govoreći o Statutu o kojem se danas raspravljalo.

Kopirati
Drag cursor here to close