Premijer FBiH

Novalić: Proračun je rekordan, a Federacija je voz koji vuče BiH

Novalić ističe da je Federacija preuzela zakonske obveze da rješava zajedničke probleme, ono u čemu se županije ne snalaze.
Vijesti / Politika | 24. 01. 2023. u 19:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijedlog federalnog proračuna za tekuću godinu po hitnom postupku je proslijeđen u parlamentarnu proceduru. U srijedu na Zastupničkom, a u petak na Domu naroda. Što donosi do sada najveći proračun? Mogu li privrednici i poslodavci očekivati manje troškove, a radnici veće plaće? Šta je sa kapitalnim projektima? Na ova pitanja u Rezimeu je odgovarao premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Za početak naglašava da je ovo najveći proračun što je odraz ekonomskog rasta Federacije.

"On je za milijardu i 700 veći i iznosi nekih šest milijardi 720 milijuna KM".

Pojašnjava da postoje indirektni i direktni porezi

"Indirektni su ono što ide kroz potrošnju i što se reflektira na nas kroz povećanje cijena, a one su se povećale 14%. Ali moram upozoriti da Federacija od toga konzumira 60-ak posto. Od toga Federacija 36%, unutar Federacije. Indirektni porezi su se povećali za 500 milijuna maraka prošle godine. 36% od toga je nešto ispod 200 milijuna, ostalo su županije 52% i općine 8%. Znači, ako vam kažem da 150 milijuna maraka nije bilo dovoljno ni za pola povećanja mirovina koje smo imali u prošloj godini, onda svi znaju gdje smo. Znači mi smo svoj rast proračuna prošle godine i ove temeljili na ekonomskom rastu. To znatno efikasnije djeluje na naše proračune".

Novalić ističe da je Federacija preuzela zakonske obveze da rješava zajedničke probleme, ono u čemu se županije ne snalaze.

"Neobično bi bilo da županije različito riješe mirovinski fond. I onda Federacija diže gore umirovljenike, diže borce, diže dječji doplatak, vještačku oplodnju itd., tako da proračun koji Vlada FBiH troši je iznad 90% zakonom definiran. I ona služi za rješavanje zajedničkih potreba. Federacija iz godine u godinu povećava dio koji se odnosi na kapitalna, investicijska ulaganja. Nikada u proračunu Federacije, do prije pet godina, nije bilo gradnja cesta iz proračuna, nego je to bilo iz Autocesta i Cesta koje imaju svoje fiskalne, odvojene prihode. Znači Vlada FBiH pokušava taj razvojni dio podići koliko je to moguće. I proračun za poljoprivredu koji je sad definitivno dva i po puta veći nego prije dvije godine, čini razvojnu komponentu. I povećanje proračuna za bilo šta drugo".

Isplata dječjeg dodatka će biti retroaktivna

O dječjem dodatku kaže da je prošle godine usvojen zakon, ali da nije bilo moguće skupiti podatke oko 90.000 djece.

"Tako da nije bilo primjenjivo od 1. rujna. Nadamo se ove godine da će to početi djelovati konačno i 106 milijuna je stavljeno na tu stavku. Nažalost spiskove skupljamo od općina, u nekim dijelovima tih spiskova sudjeluju i županije i kad se još uzme u obzir da nam nije Ministarstvo rada i socijalne skrbi kapacitirano dovoljno, dobijemo jedno kašnjenje koje nas sve skupa iritira. Novca ima. Mi ga ne stavljamo u proračun da bi on ostao slobodan, da bi ga uvrstili u nekakav sljedeći proračun ili da bi ga iskazali kao suficit. Mi ga stavljamo da riješimo neke socijalne potrebe. Moram priznati da to ide jako sporo jer Federacija je prilično daleko od općina, vrlo teško komuniciramo. ali jedna stvar je u zakonu dobra. Znači sve to kad prođe, te administrativne prepreke, isplata je retroaktivna i kreće od 1. siječnja".

Premijer FBiH ističe da su borce izmjenama četiri zakona poravnali sa umirovljenicima kada je u pitanju povećanje invalidnina i svih drugih prinadležnosti.

"Sad i oni, kao i umirovljenici, zavise od rasta BDP-a i indeksa cijena, a svjedoci smo nažalost zbog cijena prošle godine ili na radost zbog rasta BDP-a da je to prošle godine raslo. Znači ove godine mogu očekivati prilično velika povećanja. I proračun to servisira. Na proračunu je ove godine za mirovinski fond rezervirano 400 milijuna više".

O dogovoru sa umirovljenicima o akontativnom povećanju mirovina kaže: "To je njihova ideja i ona je dobra. Mi u zakonu imamo da se mirovina regulira 15. travnja. Oni su došli na ideju, uslijed ove nesvakidašnje krize i pritiska cijena na naš ukupni životni standard, da se pođe akontativno isplaćivati. Međutim mi u zakonu nemamo takvu klauzulu, ali u zakonu je kad donesemo 15. travnja da to važi od 1. siječnja, retroaktivno. I oni su došli na ideju da mi to pođemo akontativno isplaćivati u iznosu koji će sigurno biti povećanje i mi smo pristali, ali za to mora da nam donese zaključak Parlament. To nije protuzakonito i mislimo da je, u socijalnom smislu, dobra ideja".

Federacija je voz koji vuče BiH

Na pitanje kada će doći do rasterećenja oporezivanja plaće odgovara: "Sad će u veljači biti točno pet godina kako smo taj zakon predložili, međutim u proteklom sazivu ili nije bilo većine ili nije bilo volje za tako osjetljive zakone. Nisu ni stavljeni na dnevni red, nažalost. Budući da je prošlo pet godina, naša ekonomija sad prilično bolje stoji nego 2018. Prilike su se poboljšale, proračuni su se poboljšali unatoč krizama koje su nas pogodile i mi smo sračunali da više ravnoteža nije tamo gdje je bila 2018. nego da možemo spustiti još, sa 32,5 na 31,5. Došli smo u situaciju da kažemo da je sve do 1.000 KM neoporezivo. Ovaj nam je zakon potreban da bismo očistili sistem. Onda će nam sljedeće godine biti savršeno jasno da li može sa 31,5 na 30, kako bismo omogućili poslodavcima da povećavaju plaće. To je definitivno smjer u kojem treba ići".

Novalić pojašnjava da su napravili procedure kako se izračunava minimalna plaća.

"U skladu sa rastom GDP-a, u skladu sa rastom prosječne plaće raste i plaća. Mislim da izuzetno mali broj od 535.ooo zaposlenih ima minimalne plaće. Ali ih ima. Vrlo često poslodavci možda i zloupotrebljavaju tu našu minimalnu plaću. Mi tu minimalnu plaću donesemo uz konsultacije na ESV-u. Ona bi bila odmah 700 ako bismo usvojili zakon i smanjili obaveze".

Ističe da Federacija promišlja ekonomiju dobro i da je voz koji vuče BiH.

SDA mora participirati u vlasti

Kao najvažnije kapitalne projekte izdvaja brze ceste u autoceste.

"Glavnina kapitalnih projekata koje Vlada FBiH ima ide kroz Autoceste i Ceste. U kapitalne projekte spada i sve što je kapitalno unutar naših ministarstava. Znači budžet Federacije ima sve više taj udio".

Smatra da je formiranje vlasti na državnoj razini jednostavnije nego na federalnoj.

"Na Federaciji je izvor formiranja vlasti Dom naroda. Na razini Federacije SDA će morati biti u vlasti zato što ima i najveći izborni rezultat i zato što ima predviđene mehanizme da mora participirati u vlasti. SDA komunicira sa svima, čak i sa članovima Osmorke. I javno mnijenje se okreće protiv koncepta davanja svega drugim stranama".

Za kraj naglašava da nije čovjek percepcije "poput Elmedina Konakovića".

Kopirati
Drag cursor here to close