Svjetska banka

Rat u Ukrajini kroz oči banke

Očekuje se da će se raseljavanjem trećine ukupnog stanovništva Ukrajine stopa siromaštva od predratnih 2 posto povećati na 21 posto.
Gospodarstvo / Novac | 10. 09. 2022. u 13:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruska invazija Ukrajini je do 1. lipnja prouzročila izravnu štetu veću od 97 milijardi dolara, no ponovna izgradnja zemlje mogla bi stajati blizu 350 milijardi dolara, pokazuje izvješće Svjetske banke, ukrajinske vlade i Europske komisije, prenijela je Hina.

Navodi se da je Ukrajina pretrpjela 252 milijarde dolara gubitka zbog poremećaja u gospodarskim tokovima i proizvodnji, kao i dodatnih troškova povezanih s ratom.

Očekuje se da će se raseljavanjem trećine ukupnog stanovništva Ukrajine stopa siromaštva od predratnih 2 posto povećati na 21 posto.

U izvješću se procjenjuje da su do 1. lipnja potrebe ukrajinske obnove dosegle 349 milijardi dolara, što je oko 1.6 posto bruto domaćeg proizvoda zemlje od 200 milijardi dolara u 2021.

Od te svote 105 milijardi dolara je kratkoročno potrebno za rješavanje hitnih prioriteta, kao što je ponovna izgradnja tisuća oštećenih ili uništenih škola i više od 500 bolnica. Također je nužno pripremiti se za nadolazeću, vjerojatno surovu zimu popravkom domova i vraćanjem grijanja te nabavom plina.

Sve su svote preliminarne i vjerojatno će rasti kako se rat nastavlja, navodi se u izvješću.

"Invazija će ostaviti posljedice generacijama - raseljavanjem i razdvajanjem obitelji, narušavanjem napretka, uništavanjem kulturne baštine i preokretom pozitivne ekonomske putanje i putanjom siromaštva", navodi se.

Kopirati
Drag cursor here to close