Čeka nas teška jesen

Potrošačka košara dostiže vrtoglavih 3.000 maraka?

Od 2014. godine do danas došlo je do pada građanskog aktivizma, što nije dobro, jasni su sociolozi te naglašavaju da građani ne žele prosvjedovati jer se boje posljedica glasa pobune.
Gospodarstvo / Novac | 04. 07. 2022. u 07:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slijedi li nam vruća i skupa jesen? Kako poskupljenjima nema kraja, tako će potrošačka košara do kraja ove godine, prema najavama udruženja za zaštitu potrošača, doći do vrtoglavih tri tisuće maraka.

A žalbi građana na poskupljenja sve je manje. Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u Bosni i Hercegovini, u ovoj je godini zaprimila više od 400 različitih žalbi potrošača, no iznenađujuće mali broj njih odnosio se na porast cijena u trgovinama i na benzinskim crpkama.

Poražavajući su podaci da smo po siromaštvu na začelju u Europi kao i da nam više od 70 posto zaposlenih prima plaću do 700 maraka. I ova statisitika se godinama ne mijenja, naprotiv, samo je još gora.

I onda nas ne iznenađuju podaci Institucije ombudsmana gdje je navedeo da se građani najmanje žale upravo na poskupljenja kojima svjedočimo svaki dan.

Ispod 10 posto žalbi upravo se odnosilo na rast cijena što osnovnih životnih namirnica, što goriva, poručuju ombudsmani. A što nam se tek sprema na jesen? Potrošačka košara od 3.000 maraka.

''Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH u ovoj je godini primila više od 400 različitih žabi potrošača, no iznenađujuće mali broj njih odnosio se na rast cijena u trgovinama i na benzinskim crpkama“, kažu obmudsmani.

"Ovdje sa potrošačkog aspekta samo možemo poslati poruku da potrošačka košara nekontrolirano raste, dakle mi zaista moramo stati u obranu svojih interesa vrlo je moguće da će do nove godine portrošačka košara biti 3.000 maraka to je neizdrživo za svakoga", smatra Marin Bago iz Udruge potrošača Fortuna.

Od 2014. godine do danas došlo je do pada građanskog aktivizma, što nije dobro, jasni su sociolozi te naglašavaju da građani ne žele prosvjedovati jer se boje posljedica glasa pobune.

"Mi nemamo građane, mi imamo etno podanike, imamo kleropodanike i imamo združenu mainuplaciju crkve i politike nad podanicima - građani se bune, a etno podanici nose ropsku svijest, svijest poslušnosti i konformizma i šute ma šta da se radi protiv njih", kaže sociolog Esad Bajtal.

Nestabilnsot tržišta može se očekivati i u nadolazećem razdoblju, poručuju ekonomsti, te dodaju da je trenutna situacija otvorila mogućnosti monopolistima da diktiraju i rade ono što žele.

"Kupac nije kralj, on je imperator, znači kupci odnosno postrošači mogu uvjetovati određene stvari i blokirati određene procese, ali na jedan fin tržišni način birajući da kupuju negdje drugo", smatra ekonomist Admir Čavalić.

I dok političari povećavaju sami sebi ionako visoke plaće, radnicima tek mrvice, nekima čak ni to. Kao odgovor na ignorantski potez države Savez sidnikata Bosne i Hercegovine najavljuje prosvjede sa jedinim zahtjevom - da minimalna plaća bude tisuću maraka.

No hoće li i ovo biti dovoljno budući da samo za hranu izdvajamo više od tisuću i pol maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close