Džakula

Potražuje se 400 milijuna KM poreza

Gospodarstvo / Novac | 12. 09. 2017. u 08:48 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH Miro Džakula izjavio je da ukupna potraživanja Uprave po osnovu neizravnih poreza iznose oko 400 milijuna KM.

Prema njegovim riječima, od ukupnog iznosa prisilnim putem već je naplaćeno gotovo 70 posto duga, dok se za sva ostala dugovanja i dalje vode postupci prinudne naplate.

"Tužiteljstvu BiH smo proslijedili informacije o poduzetim mjerama UNO za sve velike dužnike", rekao je Džakula, ističući kako dug, koji se pokušava naplatiti u skladu sa zakonskim propisima, čini mali dio ukupno prikupljenih prihoda koje je Uprava do sada osigurala svim razinama vlasti.

Naveo je kako se od prihoda koje prikupi Uprava sa više od 80 posto financiranju sve razine vlasti u BiH.

"Među prihodima od neizravnih poreza najveći dio upravo čine prihodi od PDV-a s gotovo 70 posto ukupno prikupljenih prihoda od svih neizravnih poreza. Upravo ti podaci pokazuju koliko je važan porez na dodanu vrijednost za funkcioniranje svih razina vlasti - države, entiteta, županija, općina i Brčko distrikt", rekao je Džakula za Večernji list.

Zbog navedenih činjenica Džakula smatra da bi se Zakon o PDV-u trebalo izdignuti iznad svakodnevnih političkih događanja u BiH.

"Svi moramo biti svjesni da je ovo ipak previše značajno pitanje da bi se kroz njega dodvoravalo budućim biračima", zaključio je Džakula.

Kopirati
Drag cursor here to close