Saša Marić

Gdje nas i kako kao potrošače najviše varaju - od odvoza smeća do online trgovina

Kako se zaštiti od prijevara, kako i kome prijaviti kršenje potrošačkih prava i koja se prava najviše krše u BiH, pitali smo Sašu Marića, Ombudsmena za zaštitu prava potrošača u našoj zemlji.
Gospodarstvo / Novac | 16. 12. 2022. u 15:34 G.L. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već tri godine građani BiH osjećaju enormne pritiske na kućne proračune. Od početka pandemije korona virusa, blokade Sueskog kanala 2021. godine, ratnih zbivanja u Ukrajini, pa su lanci proizvodnje i opskrbe globalno izmijenjeni, ugroženi i poremećeni. Sve to se odrazilo na stabilnost cijena i utjecalo na sve zemlje, a osobito na one čija su gospodarstva, poput bosanskohercegovačkog, ovisna o uvozu, rekao je za Bljesak.info Saša Marić, Ombudsmen za zaštitu prava potrošača u BiH.

Evo u kojim se područjima krše prava potrošača 

Ove su se godine, pojašnjava Marić, prava potrošača krše najčešće u trima područjima i relativno sličnim omjerima, a broj zaprimljenih žabi premašuje tisuću.

“Prve su opće usluge ekonomskog interesa, odnosno isporuka električne energije, vodoopskrba, odvoz smeća i grijanje, pa je značajan i broj žalbi vezanih za isporuku grijanja u Sarajevskom kantonu. Zbog toga u suradnji s partnerima iz Europske unije izrađujemo projekt kojim bismo stali u kraj kršenjima potrošačkih prava u ovom segmentu“, izjavio je Marić.

Drugi segment žalbi odnosi se na telekomunikacijske usluge, točnije, raskide ugovora s operaterima, zatamnjenje slike i izmjenu programskih shema zbog čega, dodaje Marić, s Regulatornom agencijom za komunikacije pokušavamo pronaći model kako bi se to riješilo.

“Treći segment žalbi su usluge prodaje robe opće potrošnje, od prehrambenih proizvoda do tehničke robe“, ističe Marić i podsjeća da postoji i manji broj žalbi koje se odnose na turistički, financijski i sektor online kupovine.

Iako su vladajući poduzeli mjere, to nije dovoljno 

Iako su entitetske vlasti, dodaje Marić, koje su u najvećoj mjeri i zadužene kako bi se borile za standard života potrošača, poduzele niz mjera, čini se da to nije dovoljno.

“U nekom smislu su potrošači zaštićeni, ali potrebno je još više uložiti kako bi se izvršila prevencija BiH o ovisnosti o uvozu. To je, prema mišljenju struke, jedino moguće potporom domaćoj proizvodnji, zajamčenim otkupom poljoprivrednih dobara i dodatnim ograničenjima rasta marži cijena“, ističe Marić.

Prvih pet poglavlja za EU odnosi se na prava potrošača 

Kandidatski status BiH za članstvo u Europskoj uniji, mogao bi, prema Mariću, utjecati na prava potrošača.

“Glavni razlog je što prema praksi dosadašnjih kandidata, među prvih pet poglavlja koja se otvaraju i koja se moraju usklađivati sa zakonom su upravo poglavlja koja se odnose na prava i zaštitu potrošača“, dodaje.

Do tada se možemo, u slučaju prijevara i nepravilnosti kojih u BiH ne manjka, zaštiti kroz Instituciju Ombudsmena za prava potrošača u BiH.

Izbjegavajte impulzivnu kupovinu, tražite fiskalni račun

“Glavna parola Institucije je informiran potrošač - zaštićen potrošač. Potrošači moraju pratiti medije, kao jednoga od nositelja zaštite potrošačkih prava prema Zakonu o zaštiti potrošača u BiH“, ističe Marić.

Savjetuje i kako je u vremenu inflacije potrebno izbjegavati impulzivnu kupnju te pratiti kretanja cijena i uspoređivati ih u različitim prodajnim objektima.

“Potrošači uvijek trebaju tražiti fiskalni račun, kao dokaz kupnje i vlasništva i radi eventualnih procesa žalbi. U slučaju kršenja prava, prijaviti to Instituciji, putem formalnog obrasca koji se može naći na službenim stranicama Institucije www.ozp.gov.ba, ili prijaviti kršenje svojih prava inspekcijama ili udruženjima za zaštitu potrošača koja djeluju u njihovim sredinama“, rekao je za Bljesak.info Saša Marić, Ombudsmenza zaštitu prava potrošača u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close