Danas odluka Vlade

Herceg predložio povećanje: S 200 na 300, s 300 na 1080 KM

Premijer HNŽ-a kaže da je prvobitna odluka za dodjelu pomoći prilikom inflacije zaposlenicima bila 200 KM, sam je inicirao da bude 300 KM, a sada je kaže, predložio iznos od 1080 KM.
Gospodarstvo / Novac | 08. 12. 2022. u 08:34 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg ističe kako su neki mediji jučer plasirali netočnu informaciju o tome da je odluka o odobravanju jednokratne novčane pomoći proračunskim korisnicima HNŽ-a u iznosu od 1080 KM po korisniku donesena, ali ne i potpisana.

''Istina je, zapravo, potpuno drukčija. Jednako kao što sam u rujnu, kada smo sa sindikalnim partnerima dogovorili da taj iznos bude 200 KM, osobno inicirao povećanje na 300 KM po korisniku, tako sam i sada, nakon promijenjenih okolnosti zbog odluke s federalne razine, inicirao donošenje jednake odluke i na razni HNŽ-a. Predložio sam iznos od 1080 KM na početku tekuće sjednice Vlade u utorak, ali i nakon podulje rasprave nismo došli do izglasavanja. Međutim, nakon obavljenih konzultacija i uloženih dodatnih napora, očekujem da će danas, na nastavku sjednice i ostali članovi Vlade odnosno svi županijski ministri jednoglasno podržati ovu opravdanu i nužnu odluku, kako bismo iznos od 1080 KM mogli isplatiti prije predstojećih blagdana'', kazao je Nevenko Herceg za Fenu.

Pošto u HNŽ-u ima oko 5500 proračunskih korisnika, za isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 1080 KM po korisniku potrebno je osigurati oko 6 milijuna KM koji nisu planirani u Proračunu, zbog čega će Vlada potrebna sredstva osigurati tekućim izmjenama i dopunama županijskoga proračuna za 2022. godinu.

Inače, jučer smo objavili kako je Vlada HNŽ-a je predložila Odluku o izmjeni odluke o odobravanju jednokratne novčane pomoći svim zaposlenicima proračunskim korisnicima u HNŽ-u. Odluka je prvobitno predviđala 300 KM za zaposlenike, da bi je sada promijenili u 1080 KM. No ta odluka nije potpisana od strane premijera.

Podsjetimo, Koordinacija sindikata u HNŽ-u objavila je kako su ''pročitali igru Vlade'' te su najavili prosvjedni skup za 12. prosinac iza Gradske Vijećnice s početkom u 12 sati i 30 minuta.

Najavljena je i prosvjedna šetnja Bulevarom, Ulicom kneza Mihaila Viševića Humskog/Liska ulicom, preko Rondoa do zgrade Vlade HNŽ-a.

''Na prosvjedu ćemo koristiti pištaljke, trube i druga pomagala, a nosit ćemo transparente i sindikalne zastave. Pozivamo sve članove da se u što većem broju pridruže štrajku i prosvjedu. Zajedno smo jači!'', poručili su sindikalisti.

Ranije je na konferenciji za madije Edin Sarajlić i predsjednik Sindikata učitelja HNŽ dodao je da se od njihovih para puni proračun između ostalog i samo traže da im se vrati dio novca koji su upumpali u proračun.

''Ima u našem članstvu ljudi koji i sad rade za nekih 500 do 600 KM. To su izuzetno male plaće i njima bi taj novac bio velika potpora. Mi smo prisiljeni obraćati se javnosti preko vas, jer sindikati bi trebali biti neka savjest vlasti da dođemo s problemom jer oni ne mogu znati naše probleme, vlast ako je prava iznađe rješenje'', zaključio je Sarajlić. 

U ponedjeljak su i zdravstveni radnici najavili da izlaze na prosvjede ako ih Vlada HNŽ-a 'zaobiđe' prilikom davanja pomoći. 

''Svi zdravstveni radnici u hercegovačko-neretvanskoj županiji stupit će u prosvjede ako ih Vlada HNŽ-a izostavi iz odluke o jednokratnoj pomoći na prijedlog Federalne Vlade'', potvrdio je za Bljesak.info Ivica Anić predsjednik Sindikata SKB Mostar.

''Mi smo slali dopis za pomoć SKB Mostar ali nitko nam još uvijek ništa ne odgovara. Ukoliko ostali djelatnici u HNŽ-u dobiju pomoć, a zdravtsveni djelatnici ne, bit ćemo jedini koji nismo dobili pomoć i svi ćemo u cijeloj županiji stupiti u prosvjede'', kazao je Anić. 

Kopirati
Drag cursor here to close