Sastanak

Novalić s MMF-om: FBiH ima stabilnu ekonomsku situaciju

Tijekom sastanka razgovarano je o mjerama koje je Vlada Federacije BiH poduzela, te one koje planira provesti kao odgovor na rastuću inflaciju.
Gospodarstvo / Novac | 15. 09. 2022. u 18:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić susreo se danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, sa izaslanstvom Međunarodnog monetarnog fonda koju je predvodila šefica Misije MMF-a za BiH Aline Iancu.

Inače, izaslanstvo boravi u posjeti Bosni i Hercegovini u okviru redovnih razgovora s državnom i enitetskim vlastima.

Tijekom sastanka razgovarano je o mjerama koje je Vlada Federacije BiH poduzela, te one koje planira provesti kao odgovor na rastuću inflaciju. Također su predstavljenje i aktivnosti koje je Federalna vlada poduzela na zaštiti i pomoći stanovništu, a radi ublažavanja posljedica pandemije i globalne krize izazvane događanjima u Ukrajini.

Premijer Novalić istaknuo je opredjeljenje za nastavkom mjera, te je goste upoznao da je na današnjoj sjednici Vlada Federacije BiH donijela zaključak o uspostavljanju programa novčane pomoći nezaposlenim osobama u okviru ovogodišnjeg Budžeta Federacije BiH.

Dodao je da Federacija BiH ima prilično stabilnu ekonomsku situaciju, te da bilježi likvidnosti budžeta zahvaljujući vođenju odgovorne fiskalne politike.

''Uspjeli smo prilično dobro prevazići negativne efekte pandemije koronavirusa na gospodarstvo, a sada moramo zaštiti naše građana od rasta cijena hrane i energenata. Uz mjere pomoći, to ćemo prvenstveno postići jačanjem domaće proizvodnje i ulaganjem u energetski sektor'' - rekao je premijer Novalić.

Ovom prilikom ragovarano je i o temama o kojima su sagovornici razmijenili mišljenje tijekom jutrošnjeg sastanka Fiskalnog vijeća BiH s rukovodstvom MMF-a održanom u Vijeću ministara BiH.

Na sastanku je obostrano istaknuta dobra dosadašnja saradnja Vlade FBiH i MMF-a, te izraženo opredjeljenje da ona bude nastavljena i u budućnosti. Također, naglašena je podrška ove međunarodne financijske institucije nastavku provođenja reformi u našoj zemlji, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Kopirati
Drag cursor here to close