Mostarski novčanik

Neće 300: Sindikat od Kordića traži da bude primjer

Županijska vlada je preporučila da se uposlenicima isplati 300 KM. Iako se na to prvotno pristalo, mostarski sindikat sada traži od Kordića da bude primjer drugima…
Gospodarstvo / Novac | 24. 11. 2022. u 10:17 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikalna organizacija Gradske uprave Grada Mostara uputila je mostarskom gradonačelniku Mariu Kordiću sa zamolbom za isplatu jednokratne novčane pomoći.

Naime, mjesec ranije je sindikat zatražio da se, prema odluci Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, isplati pomoć u iznosu od 300 KM na što se bilo pristalo i što je poslano Kordiću kao zahtjev.

No, sada se Kordića upozorava da ''kao gradonačelnik Mostara bude primjer svojim kolegama gradonačelnicima i načelnicima'' te da odobri isplatu jednokratne pomoći do kraja ovog mjeseca ''bilo u cijelom iznosu ili u iznosu od 70 posto od 1.080 KM''. Odluka će se naći pred Gradskim vijećem na sljedećoj sjednici koja bi se trebala održati 29. studenog.

Podsjetimo, odluka za isplatu jednokratne novčane pomoći zaposlenicima svih proračunskih korisnika u HNŽ-u bez plaćanja poreza i doprinosa kao vid dodatne podrške zaposlenicima uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena u iznosu od 300 KM po zaposleniku, donesena je 12. listopada.

Ranije smo objavili kako bi Vlada Hercegovačko-neretvanske županije mogla povući Odluku o odobravanju jednokratne novčane pomoći u iznosu od 300 KM zaposlenicima svih proračunskih korisnika u HNŽ-u što je nekim sindikalistima i potvrđeno.

Inače, Grad Mostar posljednjih mjeseci muku muči s obračunima plaća. Tako je, nakon potvrđene greške o nepravilnom obračunu, na Gradskom vijeću usvojena odluka o izmijenjenim plaćama iako se ona s izmjenama isplaćivala i prije ruku vijećnika.

Isto tako, Grad isplaćuje potraživanja po presudi suda koji je presudio da je Grad isplaćivao manje plaće nego je trebalo pa je tako gradska blagajna pod dodatnim teretom od pet milijuna KM.

No, doznajemo od uposlenika kako se i tu vrši selekcija pa se ta greška isplaćuje onima koji nemaju na to pravo zbog zastare, a oni koji su tužili Grad ili se nagodili su na neobjašnjenom čekanju.

Najnovije probleme mostarskoj računici zadao je i pogrešan obračun plaća zbog čega je za sindikalno članstvo središnjici u Sarajevu isplaćeno više novca nego je trebalo pa se tražio povrat. Povrat je, kako doznajemo izvršen.

Podsjetit ćemo i na grešku prilikom isplate iz mostarske blagajne kad su dva gospodarska subjekta završila u dodjeli grant sredstava neprofitnim organizacijama.

Kopirati
Drag cursor here to close