Federacija bez Hercegovine

Hercegovački zdravstveni radnici napuštaju federalni sindikat?!

Iz Hercegovine je u Tužiteljstvo Kantona Sarajevo poslana i kaznena prijava protiv Zijada Latifovića
Gospodarstvo / Posao | 24. 11. 2022. u 14:20 A. Zadro | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon Zdravstvenih radnika Kantona Sarajevo, i zdravstveni radnici Hercegovine mogli bi napustiti Nezavisni sindikat radnika u zdravstvu u Federaciji Bosne i Hercegovine, potvrđeno je danas za Bljesak.info iz Sindikata zdravstvenih radnika u HNŽ-u.

Također, iz Hercegovine je u Tužiteljstvo Kantona Sarajevo poslana i kaznena prijava protiv Zijada Latifovića, predsjednika spomenutog sindikata zbog sumnje u počinjenje krivičnog djela zloupotreba službenog položaja, jer je kako navode izbacio predsjednika Sindikata HNŽ-a iz federalnog predsjedništva ''na prečac''.

Naime, na Vlašiću bi se 10. prosinca trebao organizirati kongres na kojem se ponovno bira rukovodstvo federalnog sindikata, no po riječima iz Sindikata zdravstvenih radnika HNŽ-a, brani se dolazak legalno izabranih delegata iz Hercegovine, koji bi mogli biti konkurencija trenutnom rukovodstvu sindikata.

Federacija bez Hercegovine

''Ako Zijad Latifović zajedno s jednom brojem članova predsjedništva i dalje nastave donositi nezakonite Odluke suprotno statutu, te zabrane dolazak legalno izabranih delegata iz Hercegovine na zakazani kongres na Vlašiću, članovi sindikata iz Hercegovine će donijeti odluku o izlasku iz članstva Nezavisnog sindikata radnika u zdravstvu FBiH; što će biti već drugi kantonalni sindikat koji je izašao iz ovog sindikata u mandatu Zijada Latifovića'', rečeno je za Bljesak.info iz sindikata, koji podsjećaju da je iz Federalnog sindikata istupio i sindikat zdravstvenih radnika Kantona Sarajevo što se nikada ranije u povijesti ovog sindikata nije dogodilo.

Sindikalisti iz HNŽ-a i ostatka Hercegovine smatraju da se radi o financijskom interesnom lobiju čelnih ljudi sindikata Kliničkog Centra u Tuzli i Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu udruženih u zajedničkom interesu.

''Na kritike o svom radu koje su im u posljednje četiri godine upućivane od članstva iz Hercegovine putem Dalibora Vukovića, uvidjevši opasnost za svoje pozicije u sindikatu u koje su se lijepo i komforno udomili, pred predstojeći izborni kongres sindikata koji će se početkom prosinca održati na Vlašiću odlučili su da pod svaku cijenu eliminiraju sve one članove sindikata koji bi im na samom kongresu uputili argumentirane kritike na njihov nerad. Tako su odlučili nezakonitim radnjama činjenjem krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja silom i pod svaku cijenu isključiti iz sindikata i tako osigurati da isti ne prisustvuju na sljedećoj Izbornoj skupštini'', rekli su nam sindikalisti iz Hercegovine.

Od Tužiteljstva KS zahtijevaju, kako kažu, žurnu reakciju u skladu s njihovim ovlastima i u skladu sa zakonom.

4 godine bez kolektivnog ugovora

Naime, sindikalisti iz Hercegovine tvrde kako je Latifović uvjeravao zdravstvene radnike širom Federacije da će ispregovarati i potpisati Kolektivni ugovor za zdravstvo na nivou Federacije i tako zaštititi prava svih radnika, no kako tvrde za četiri godine nije uspio donijeti odluku o sastavu pregovaračkog tima s Vladom federacije BiH, a kamo li početi pregovore i potpisati kolektivni ugovor za zdravstvo.

Zijad Latifović, predsjednik Federalnog sindikata kaže da je Federalni sindikat uputio Federalnoj Vladi i nadležnom ministarstvu zdravstva prijedlog kolektivnog ugovora.

''Kolektivni ugovor su dobili svi; ali federalno ministarstvo zdravstva se oglušilo. Sastav pregovaračkog tima se određuje nakon što jedna strana prihvati da pregovara za kolektivni ugovor, a ne prije toga. Ne možete određivati pregovarački tim, a s druge strane nemate sugovornika. To traje već četiri godine, desila se korona, smrt Vjekoslava Mandića koji je jedini htio razgovarati na ovu temu i nije bilo interesa za to dalje'', kazao je Latifović, dodajući da ne žele da se postigne kolektivni ugovor i brane se da je to pitanje podijeljeno između kantona i Federacije u dijelu zdravstva koje financiraju kantoni i ne žele da se postigne kolektivni ugovor.

Također, hercegovački sindikalisti optužuju da se prije skoro četiri godine Nezavisni sindikat radnika u zdravstvu FBiH iščlanio iz Saveza samostalnih sindikata BiH, te je Latifović isti učlanio se u novi Savez koji nikada nije registriran pred nadležnim tijelom, čime, tvrde hercegovački sindikalisti, Sindikat zdravstvenih radnika FBiH trpi značajnu štetu i isključen je iz svih važnijih aktivnosti i mehanizama odlučivanja o pravima radnika na nivou FBiH.

Komentirajući izlazak iz Saveza samostalnih sindikata, kaže da se tu radi o ''savezima istih vrijednosti''.

''Savez samostalnih sindikata nije samostalna organizacija, on je skup granskih sindikata i svaki od granskih sindikata je pravna osoba'', kazao je Latifović.

Odgovarajući na to koliko štetu je to moglo nanijeti sindikatu, Latifović je kazao: ''Nažalost to su malo druge političke igre u kojim je skupština sindikata donijela odluku da ne sudjeluje u Savezu samostalnih sindikata''.

Opstruktivno ponašanje iz HNŽ-a

Latifović je na ove optužbe kazao kako su Odlukom predsjedništva Nezavisnog sindikata radnika u zdravstvu Federacije BiH prije dva mjeseca poslali predstavnicima osnovnih sindikalnih organizacija koje pripadaju nezavisnom sindikatu FBiH informacije o opstruktivnom ponašanju rukovodstva sindikata u HNŽ-u i kako se odnosi prema sindikatu FBiH.

Na upit što to znači, Latifović je kazao kako je navodno predsjednik hercegovačko neretvanske županijske organizacije (Dalibor Vuković, op.a.) koji je član predsjedništva Federalne, tražio od Federalnog ministarstva pravde da se utvrdi zakonitost rada federalnog sindikata.

''Iako je sam sudjelovao u radu predsjedništva, predstavnik iz HNŽ-a je zbog neodržavanja izvještajne skupštine koja nije mogla da se održi 2020. i 2021. godine zbog naredbi kriznih stožera (koji nisu dozvoljavali okupljanje više od 30 ljudi) tražio da se utvrdi zakonitost rada. Zbog opstruktivnog djelovanja, smo tražili od svih predsjednika osnovnih organizacija i predsjedništva (jer ono donosi takve odluke) da dođu'', kazao je Latifović.

Pojasnio je kako su tada svi predsjednici, osim iz HNŽ-a digli ruku za to da se predsjednik iz HNŽ-a izbaci iz federalnog predsjedništva. Iako on i dalje ostaje predsjednik Nezavisnog sindikata HNŽ-a kojeg su za predsjednika izabrali članovi deset organizacija iz Hercegovine.

Za vrijeme trajanja štrajka zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskoj županiji 2021. godine, iz šatora ispred Vlade HNŽ-a su stizale kritike Šatoroviću da nije došao podržati prosvjednike.

Istupi protiv federalnog sindikata

Latifović, koji se nije pojavio s prosvjednicima, je na to kazao da su 10 – 20 puta zvali županijski sindikat vezano za nepotpisivanje kolektivnog ugovora, te su nudili pomoć, što je predsjednik sindikata HNŽ-a, kaže osobno odbijao.

''Onda smo htjeli razjasniti situaciju vezanu za taj dio, koji se odnosio na očito neinformiranje o radu Federalnog sindikata od strane predstavnika iz HNŽ-a. I to su odbili. Predsjedništvo je donijelo odluku ako kao organizacijski dijelovi Federalnog sindikata odbiju (jer u Federalnom sindikatu imaju pravo na sudjelovanje u skladu svoje brojnosti onoliko koliko im pripada), a ponovno su odbili; Federalno predsjedništvo je donijelo odluku da zbog nesuradnje i neizvršavanja odluka koje su po Statutu obvezujuće za članove sindikata, a pogotovo za članove predsjedništva uskrati mogućnost vezano za to. Tražili smo disciplinsku odgovornost u skladu sa statutom međutim i to su odbili'', kazao je Latifović.

Na upit kako mogu odbiti disciplinsku komisiju, Latifović je kazao da ''kada se koristi lažima može se sve''.

''Dakle oni su mogli da održe disciplinsku komisiju da vide postoji li odgovornost u skladu sindikatom i statutom sindikata od strane njihovog predsjednika. I onda je drugostupanjska disciplinska komisija donijela odluku da se predsjednik kantonalne organizacije isključi iz sindikata zbog opstruktivnog djelovanja, zbog istupa na televiziji na kojih on nema pravo da govori o federalnom sindikatu i zbog načina kako rukovodi sindikatom i zbog svega ostalog; onda smo odlučili da na takav način postupimo'', kazao je Latifović.

Sjedenje na stolici i razbijanje iste

Latifović kaže da kolega iz HNŽ-a djeluje populistički i demagoški i puno stvari nije urađeno kako treba, navodeći primjer bolnice u Konjicu i prosvjeda prije godinu dana kada je Porezna uprava blokirala račun bolnice, a radnici izašli na ulice.

''Očito je nepoznavanje stvari vezanih za to što tko treba da radi. Međutim populizam u našoj državi je stvar koja dobro polazi. Ako je neko član predsjedništva, koje je između dvije skupštine najviši organ, i ako imate naredbe za zabrane okupljanja, iako ste član toga predsjedništva i dobili ste izvještajne dokumente koji se tiču toga i imate izvještaje o financijskom poslovanju i radu i svemu da distribuirate među članstvo; a to niste uradili. Postavlja se pitanje jeste li vi u pravu što tražite to a sjedenje na jednoj stolici i pokušaj razbijanja istog tog sindikata. To ne doprinosi ničemu dobrom, jer to nam je poznato iz politike'', kazao je Latifović.

Članstvo u sindikatu je dobrovoljno, kazao je Latifović, ali nitko nema pravo da odlučuje u ime nekoga.

''Možete izaći iz ovog sindikata, ali ne možete odlučiti u ime članstva. Ako članstvo želi ili ne želi da bude član sindikata, ok. Mogu organizirati i drugi sindikat, ali oni nisu ti koji su odlučili hoće li sindikat postojati ili ne. On će postojati jer 99 posto članstva i 99 posto rukovodstava iz drugih županija podržava ovu priču'', kazao je Latifović, još jednom ponavljajući da sindikat HNŽ-a populistički djeluje.

Za kaznenu prijavu protiv njega, rekao je da ne zna, te će prijavitelju uzvratiti prijavom, financijskom policijom i poreznom upravom.

''Može biti i kaznena prijava i bilo što, nitko neće razbiti sindikat kao ni ovu državu'', poručio je Latifović.

Kopirati
Drag cursor here to close