Vatrogasci čekaju Grad

Sindikat upozorava da Mostar još uvijek šuti

Shodno važećim odredbama Kolektivnog ugovora u FBiH rok za isplatu plaće je 10. u tekućem mjesecu…
Vijesti / Flash | 06. 10. 2022. u 19:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikat Vatrogasaca Grada Mostara objavio je kako još uvijek čega pregovore s Gradom oko osnovice za isplatu plaća.

Pročitajte još

''Nakon održanih pregovora oko utvrđivanja osnovice za plaću za period od 1.9.2022 - 31.12.2022 s Poslodavcem dana 30.9.2022 godine, isti još uvijek nisu nastavljeni niti je Sindikat obavješten o terminu nastavka. Shodno važećim odredbama Kolektivnog ugovora u FBiH rok za isplatu plaće je 10. u tekućem mjesecu, odnosno ponedjeljak'', naveo je spomenuti sindikat.

Objavili su i kako, pored postignutog dogovora o načinu objave sadržaja i informacija na Infodesku Grad Mostar, ''zahtjev za održavanje sastanka s Gradonačelnikom od 26.9.2022 godine nije objavljen na istom''.

Naime pisali smo kako je sindikat i ranije tražio sastanak s poslodavcem, odnosno Gradom, ali da im još od svibnja nitko ne odgovara.

Podsjećamo, kako je Grad Mostar izgubio spor zbog neusklađenih isplata plaća zbog čega će iz blagajne morati izdvojiti pet milijuna KM.

Grad Mostar pogrešno je obračunavao plaće svojim uposlenicima od 1. travnja 2016. godine do 31. ožujka 2022. godine.  Nakon presuda i potpisanog sporazuma uvodi se korektivni faktor propisan Zakonom o porezu na dohodak i bod čija je vrijednost utvrđena u visini od 1,05 čime se u gradskim državnim službenicima i namještenicima plaće počinju zakonski isplaćivati. Iako se Grad hvalio povećanjem plaća, riječ je o zakonskom usklađivanju što je u praksi trebalo biti usvojeno prije donošenja proračuna za ovu godinu.

Također, lani je presudom Općinskog suda u Mostaru po tužbi mostarskih inspektora protiv Grada zaključeno kako je Grad Mostar diskriminirao i potplaćivao svoje inspektore.

Pisali smo i kako se ne spominje da bi netko mogao odgovarati za ovaj propust. Naravno, to opet nitko ne spominje.

Kopirati
Drag cursor here to close