Poruka djelatnika

Mostar i digitron: Uposlenici upozoravaju da Grad pravi prostor za nove tužbe

Prilikom obračuna plaća i sindikalne članarine za 10. mjesec ove godine koju je vršio Grad Mostar došlo je do greške u obračunu…
Gospodarstvo / Posao | 23. 11. 2022. u 14:09 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U Gradu Mostaru studeni 2022. godine protječe burno. Kada smo se konačno prebrojali, 36 dan od posljednje isplate gradske plaće netko čeka da plaća legne na bankovni račun, a netko već troši isplaćenu razliku pogrešnog obračuna plaće ili ispravno rečeno presuđene utaje poreza'', stoji u poruci djelatnika Grada upućenoj portalu Bljesak.info u kojem se navode problemi s isplatama plaća, ali i isplatama presuđenih iznosa zbog ranije pogrešnih isplaćivanja plaća.

Obratili su nam se ''dugogodišnji nezadovoljni djelatnici'', koji upozoravaju da su isplaćeni oni koji ''nisu tužili niti se borili za svoja prava'' te da su to za njih učinili drugi.

Odgovornost 

''Tako da pojedinci još uvijek tuže i čekaju odluku Kantonalnog suda u Mostaru po izjavljenim žalbama Grada Mostara, a rukovodeći državni službenici Grada bez zakonskog osnova uživaju u isplaćenim zastarjelim iznosima koje na sudu ne bi mogli ni ostvariti. Tako je opet nakon 2012. godine nagrađen dobro podoban i stranci mio puk'', navodi se u pismu.

Dodaju kako se ''da stanje ne pređe u dosadu i da se skrene pažnja sa zastare pobrinuo nadležni Odjel za financije i nekretnine te zahvaljujući jako skupom programu opet napravio cirkus oko obračuna isplate plaća''.

''Na platnim listama pojavilo se svašta, a i obračunavalo. Članovi Sindikata pogrešno iskazanom platnom listom, a zahvaljujući programu 21. stoljeća i pokojem robotu, platili su tuđu grešku u visini od 2 do 5 sindikalnih članarina. I gle čuda opet nitko nije ništa skontao. Slučajno ili s namjerom ne zna se. Ali se postavlja pitanje da li će se pozvati na odgovornost osobe koje su svojim stručnim radom dovele do pogrešnog obračuna plaće uposlenima Grada Mostara od 2016. godine i na taj način prouzrokovali milijunske troškove? Hoće li se ispitati na temelju čega i kako se, a s svjesnom namjerom da se ošteti budžet Grada Mostara, isplaćuju potraživanja koja su po zakonskim odredbama već odavno zastarjela'', navodi se?

"Zakon je jasan" 

Dodaje se kako ''nadležni godinama isplaćuju plaće po koeficijentima koji nisu u skladu sa zakonskim odredbama, i opet svjesno oštećuju budžet Grada Mostara, a ne mogu navodno isplatiti zakonski iznos regresa?''.

''Iako je zakon jasan, kao i odredbe kolektivnog ugovora, odredbe Odluke o plaćama i naknadama u tijelima vlasti Grada Mostara i rješenja o godišnjem odmoru za 2022. donesena su na naprijed navedenim odredbama a uposlenici Grada nisu dobili regres u propisanom iznosu. Iako je, od strane Poslodavca, obećana isplata razlike isplaćenog regresa za 2022, ista još uvijek nije realizirana, a tko zna kada će i da li će se isplatiti. I tako nastaje novi osnov za tužbe i novo oštećenje budžeta na radost svih Mostaraca'', navodi se u pismu.

Naime, prilikom obračuna plaća i sindikalne članarine za 10. mjesec ove godine koju je vršio Grad Mostar došlo je do greške u obračunu te je na račun središnjeg sindikata u Sarajevu, na ime sindikalne članarine, uplaćen pogrešan iznos. Naime, kako je objavio mostarski Sindikat vatrogasaca, Odjel za financije i nekretnine Grada Mostara uputio je dopis kojim se potražuje povrat pogrešno uplaćenih sredstava na ime sindikalne članarine, kako bi ona mogla biti vraćena uposlenicima.
Podsjećamo, ranije smo pisali o presudi protiv Grada zbog pogrešno obračunatih plaća koje će grad koštati pet milijuna KM, ali i upozorenjima revizora o nezakonitostima vezanima za plaće, djelatnike i sistematizaciju radnih mjesta.

Kopirati
Drag cursor here to close