Kap po kap

Podijeljeno još malo novca ''greškom''?

Tako je kompanija Marinada d.o.o umjesto poticaja koje je prethodnih godina odbijala a koji su se kretali u rasponu od 15 do 50 tisuća KM, ovaj put dobila čak 200 tisuća KM.
Gospodarstvo / Novac | 08. 03. 2022. u 11:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije u prošloj je godini realiziralo 2,8 milijuna KM poticaja u poljoprivredi. No, kako je objavio portal Žurnal, dio tog novca završio u rukama podobnih stranačkih kadrova.

Tako je kompanija Marinada d.o.o. iz Mostara, čiji je osnivač i vlasnik aktualni direktor Fonda za zaštitu okoliša HNŽ-a Niko Marušić, umjesto poticaja koje je Marinada prethodnih godina odbijala a koji su se kretali u rasponu od 15 do 50 tisuća KM, ovaj put dobila čak 200 tisuća KM.

''Zadnjeg dana prosinca 2021. godine Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ odlučuje da kompaniji Marinada, kao i kompaniji Jaffa komerc iz Mostara, dodijeli po 200 tisuća KM, i to iz interventnih sredstava. Radi se o tome da kompanija Marinada ima samo jednog zaposlenog, te da više puta nisu ispunjavali uvjete za dodjelu sredstava iz različitih fondova. Zbog toga ovaj put, prema izvorima Žurnala, nisu ni 'upali' na redovnu listu financiranja ali ih je Ministarstvo nekako ipak odlučilo uvrstiti'', navodi Žurnal i ističe kako Zakon o izvršenju proračuna HNŽ-a za 2021. precizira da će sredstva u poljoprivredi biti dodjeljivana na osnovu odluka Vlade.

U svojoj odluci o dodjeli sredstava, navodi Žurnal, Ministarstvo poljoprivrede poziva se tek na realizaciju proračuna, iz čega proizlazi da posebne odluke Vlade nije ni bilo, što je suprotno Zakonu o izvršenju proračuna HNŽ.

Portal podsjeća kako je premijer HNŽ-a Nevenko Herceg odobrio u 2020. da se Marinadi dodijeli 50 tisuća KM interventne pomoći u okviru subvencija privatnim poduzećima. Grad Mostar u 2020. dao im je 25 hiljada KM, i to u okviru grantova nevladinim organizacijama.

Nakon upita portala Bljesak.info, Grad Mostar je obećao da će ispraviti pogrešku načinjenu u dodjeli grant sredstava kada su u popis neprofitnih organizacija koje su dobili novac, slučajno ili namjerno, zalutala dva gospodarska subjekta.

Naime, na popisu neprofitnih organizacija koje, kako je navedeno u dokumentu kojeg je portal Bljesak.info imao na uvid, dobivaju novac iz proračuna Grada Mostara na osnovi Odluke Gradonačelnika od 1. siječnja do 30. rujna 2021. godine, našle su se tvrtke Jaffa d.o.o. i Marinada d.o.o. koje ni po čemu nisu neprofitne. Nakon našeg upita o tome kako su ove firme na popisu neprofitnih organizacija, Grad je odgovorio kako su ''naknadnim provjerama u nadležnom Odjelu za financije i nekretnine utvrdili da je došlo do pogreške u samom knjiženju grant sredstava, koja će se propisanom procedurom i ispraviti''.

Ova je priča dospjela i do Gradskog vijeća gdje je zatraženo očitovanje Grada je li novac vraćen.

Istodobno, portal Hercegovina.info objavio je kako je vlasnik Marinade ''predmet pravne borbe dvojice gospodarstvenika iz Zagreba''.

''Prvo su ga kazneno prijavili za krivotvorenje dokumentacije i malverzacije, a sada ga planiraju tužiti. Jedan je njegov rođeni stric, a drugi stričev opunomoćenik'', naveo je ovaj portal. Marušić je pak potvrdio kako je postupak pred kantonalnim tužiteljstvom obustavljen.

Opunomoćenik čak tvrdi kako je hrvatska tvrtka Podravka, s kojom je Marinada položila kamen temeljac za izgradnju tvornice za preradu rajčica kraj Mostara, ''uvidjela da su tu velike muljaže i oni su odustali od te suradnje''.

Kopirati
Drag cursor here to close