VIDEO

MUP pojasnio: Evo kako prepoznati prevaru na Internetu

"U svakom slučaju naivnost, kažem prije svega, i lakovjernost naših građana dovode do toga da evo ti prevaranti imaju uspjeh", ističe Šiljdedić.
Gospodarstvo / Novac | 29. 11. 2023. u 10:35 Bljesak.info
Ale Šiljdedić gost u Jutru za sve Sve učestalije prevare preko interneta

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sektor kriminalističke policije MUP-a Unsko-sanskog kantona upozorio je građane na sve učestalije prevare na Internetu.

Samo u posljednje vrijeme zabilježeno je više prijava od strane građana, koji su između ostalog naveli kako su nepoznate osobe s njihovih računa izvršila razne video transakcije.

Ako se čini predobro...

Naivnost naših građana, naročito možda srednje i starije populacije koja i nije više tijekom korištenja Interneta, društvenih mreža, raznih aplikacija za komunikaciju, posebno je naglašena, kazao je za BHRT Ale Šiljdedić, glasnogovornik MUP-a USK.

"Mlade osobe ipak mnogo brže i lakše prepoznaju moguće prevare, a starije su često žrtve određenih osoba koja koriste tu naivnost i možda nedovoljno poznavanje korištenja Interneta i društvenih mreža, tako da iskoriste tu situaciju i izvrše određene prevare, odnosno transakcije, ilegalne transakcije sa njihovih bankovnih računa."

Mi smo slično upozorenje uputili prije nekih šest mjeseci jer se kontinuirano pojavljuje u određenom periodu veći broj prijava, kazao je on.

"A pogotovo smatramo da je u ovom trenutku, kada je to vrijeme pred Božić, novogodišnje vrijeme, veliki broj i određenih popusta koji se nude u određenim društvenim, odnosno trgovačkim lancima i centrima, pa se putem Interneta pojavljuju određene informacije, reklame o povoljnim prodajama, popustima, tako da osobe koje se bave ovom vrstom, koriste takvu situaciju i upućuju račne poruke ili putem društvenih mreža ili putem ovih aplikacija o kojima sam govorio za komunikaciju, putem Twittera, Vibera ili Whatsappa, s nerealnim, ja tako mogu reći nerealnim cijenama, odnosno vrlo prihvatljivim cijenama za određene proizvode ili s porukama da ste evo vi baš sretni dobitnik određene novčane nagrade i samo je dovoljno da uputite i pošaljete svoje podatke sa svojih bankovnih kartica".

Novac u ruke 

Kazao je kako baš tada da naši građani čak skeniraju, fotografiraju svoje bankovne kartice pa čak i ostale dokumente i upućuju bez da znaju kome to šalju.

"Nakon toga dolazi do ovih transakcija jer dovoljno je da imate recimo fotografiju bankovne kartice i poleđinu bankovne kartice gdje se nalaze ona tri famozna koda koje su dovoljni za online transakcije i vi ste već ustupili nepoznatom licu faktički onaj iznos novca koji imate na svojoj bankovnoj kartici. Upravo iz tih razloga smo i pozvali građane da ne nasjedaju na ovakve poruke".

Imamo određene slučajeve gdje su određene osobe nudile određene stvari na prodaju putem Interneta, rekao je u Jutru za sve Šiljdedić.

"Nakon toga se je pojavio zainteresirani kupac i prihvatio cijenu koja je tražena za taj proizvod. Nakon toga je od osobe koja je prodavala proizvod tražio da mu ustupi bankovne podatke, kako bi on mogao izvršiti uplatu novca online i da bi se na neki način zatvorila ta trgovačka transakcija. Što ne znači da je ovdje bila jedna obrnuta komunikacija, ali opet je naivni građanin tako postupio da je ustupio svoje podatke, dao podatke o bankovnom računu, a nakon toga je došlo do transakcije novca sa tog računa. U određenim situacijama mi imamo i uplate koje smo pronašli, naravno to su već dijelovi istrage, da su to neka online hlađenja, ali u svakom slučaju naivnost, kažem prije svega, i lakovjernost naših građana dovode do toga da evo ti prevaranti imaju uspjeh".

Naglasio je na kraju kako su istrage u ovim slučajevima dugotrajne, nisu jednostavne, ali one osobe koje su prevaranti naravno dođu pod lupu zakona.

Kopirati
Drag cursor here to close