Pojačani oprez

Policija upozorava: Prevaranti 'peglaju' tuđe račune

Navodi se kako su svemu prethodili različiti zahtjevi prevaranata putem društvenih mreža i aplikacija, nakon čega su oštećeni davali podatke sa svojih bankovnih kartica.
Vijesti / Crna Kronika | 22. 11. 2023. u 09:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sektor kriminalističke policije MUP-a USK u posljednje vrijeme zaprimio je više prijava prevara sa bankovnim karticama, a oštećeni građani se žale da su nepoznate osobe sa njihovih bankovnih računa obavila online transakcije, odnosno izvršila plaćanje ili klađenje, navodi se u priopćenju policije Unsko-sanskog kantona.

Zahtjevi prevaranata

Navodi se kako su svemu prethodili različiti zahtjevi prevaranata putem društvenih mreža i aplikacija, nakon čega su oštećeni davali podatke sa svojih bankovnih kartica. Također, određeni broj prevara se odnosi i na online trgovinu putem određenih platformi.

"Obzirom na to da niti jedna banka, kao ni druge pravne osobe od građana putem telefona ili društvenih mreža ne traže podatke sa bankovnih kartica, pozivamo građane na pojačani oprez. Prevare se izvode na takav način da se pojedinim licima šalju obavijesti o dobitku određenih nagrada, a potom se od njih traže osobni podaci koji se koriste za prevare", stoji u priopćenju.

Dalje se navodi kako su u prošlosti u nekoliko navrata upozoravali na ove negativne pojave, ali da je još veliki broj građana koji nasjedaju na oglase koji su veoma atraktivni, sa niskim i nerealnim cijenama proizvoda ili osvajanjem online nagrada.

Obratite se policiji

Savjetuju građanima da se u navedenim sumnjivim slučajevima obrate policiji, da preventivno zaštite tri broja koja se nalaze na poleđini bankovne kartice i koji isključivo služe samo za autorizaciju prilikom online kupovine ili drugog vida transakcija sa tekućih računa, te da na taj način onemoguće prevarante u njihovim namjerama.

Prilikom obavljanja kupovine putem interneta potrebno se dobro informirati o trgovcu koji vrši takvu prodaju te poduzeti dodatne mjere zaštite prije plaćanja ili ustupanja svojih osobnihpodataka, poručuju iz policije.

 

Kopirati
Drag cursor here to close