Lova na čekanju

Mostar traži kredit: Vijeće nije stalo iza Kordića

Vijećnici su uglavnom govorili kako je ovaj zahtjev pred vijećnike došao prekasno ali i da vijećnicima treba vremena da razmotre ovu odluku.
Gospodarstvo / Novac | 31. 01. 2022. u 10:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostar traži kredit od pet milijuna eura za deponiju i mostarski je gradonačelnik Mario Kordić zatražio da se odluka o tome uvrsti na dnevni red prve ovogodišnje sjednice kako se ne bi gubilo vrijeme.

''Mi smo u procesu oko deponije jako aktivni. Užurbane su aktivnosti. Razlog je kapacitet deponije. Sve procedure oko kreditnog zaduženja su komplicirane i dugo traju'', rekao je vijećnicima Mario Kordić poručivši kako Europska banka za obnovu i razvoj čeka odluku.

''Obavljeno je više razgovora s višim razinama vlasti. Razumijevanja ima ali pomoći osim deklarativno nismo vidjeli. Razgovaramo s fondovima za zaštitu okoliša i Federacije i županije, ali pomoći nema'', rekao je mostarski gradonačelnik.

Vijećnici su uglavnom govorili kako je ovaj zahtjev pred vijećnike došao prekasno ali i da vijećnicima treba vremena da razmotre ovu odluku.

''Kako da vam objasnim da se grad ne zadužuje nego pravi jedan tehnički korak'', rekao je Kordić i dodao kako drugi projekti poput dvorane i bazena nisu ni blizu kao ovaj projekt oko deponije.

Klub HDZ-a BiH je stao iza ovoga prijedloga a klub vijećnika SDA je nakon stanke rekao kako je Vijeću potrebno više vremena.

Potom se razvila rasprava o tome tko je znao za ovu odluku i kada. Potrošeno je sat vremena na ovu raspravu, ali odluka nije dobila potrebnu većinu za uvrštavanje u dnevni red ni nakon dva prebrojavanja.

Podsjećamo, početkom prosinca prošle godine, direktorica ureda Europske banke za obnovu i razvoj u BiH Manuela Naessl, mostarski gradonačelnik i direktor JP "Deponija" d.o.o. Mostar Mirhad Grebivić potpisali su Mandatno pismo, a u cilju rješavanja zbrinjavanja čvrstog otpada.

Grad Mostar i JP "Deponija" pokrenuli su projekt zatvaranja i sanacije tri ćelije odlagališta otpada, izgradnje postrojenja za obradu procijednih voda, nadogradnje postojećeg postrojenja za uporabu materijala kako bi se smanjile količine otpada koji se šalju na odlagalište i izgradnja nove sanitarne deponije.

Europska banka za obnovu i razvoj potpisivanjem ovog mandatnog pisma potvrdila je svoje sudjelovanje u projektu kroz osiguravanje dugoročnog financiranja, u obliku državnog kredita/zajma Bosni i Hercegovini putem Federacije Bosne i Hercegovine za Grad Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close