Niko gladan. Niko sam.

Kako će u praksi teći oslobađanje donacija hrane od PDV-a?

Skup je iznjedrio osvrt na donesene preporuke, s ciljem iznalaženja najboljih rješenja za implementaciju ove važne odredbe.
Gospodarstvo / Novac | 14. 07. 2023. u 10:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Transparentan i efikasan sistem primjene dopune Zakona o PDV-u, a u vezi s oslobađanjem donacija hrane od plaćanja PDV-a, osigurat će da hrana dođe do onih kojima je najpotrebnija. S ciljem uspostavljanja sistema primjene dopune Zakona o PDV-u održan je radni sastanak u organizaciji Fondacije Mozaik i partnera okupljenih oko inicijative “Niko gladan. Niko sam“ koju financira USAID u okviru programa „Pravni okvir za filantropiju“.

Jedinstvo političarki i političara koje su pokazali jednoglasnim usvajanjem ove dopune u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, izuzetno je važan korak naprijed za naše društvo i njegove najugroženije kategorije. Nakon usvajanja Zakona, naredni korak u cilju njegove provedbe jeste dopuna Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u. Sudionice i sudionici radnog sastanka, predstavnice i predstavnici javnih kuhinja, nevladinog sektora, kompanija donatora i relevantnih državnih institucija, objasnili su da će odredbe dopuna Pravilnika kao i prateći obrasci osigurati da se rizik od malverzacija u procesu doniranja svede na minimum.

Foto: PR / Kako će u praksi teći oslobađanje donacija hrane od PDV-a?

Muharem Mašinović, pomoćnik direktora za Sektor za poreze u Upravi za indirektno/neizravno oporezivanje BiH (UINO), predstavio je ovaj proces i rokove za donošenje popratnih akata, istakavši da će vrijedne sugestije s ovog događaja biti pažljivo razmotrene.

"Današnji skup nam je bio koristan, jer smo čuli razmišljanja aktera na koje se odnosi primjena Zakona o PDV-u, a u vezi s oslobađanjem donacija hrane od plaćanja PDV-a, te dobili povratnu informaciju na planirani sistem i nadzor provođenja ove povlastice. Radna grupa UINO je sačinila Prednacrt Pravilnika o dopuni Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u, koji će biti objavljen na javnim konzultacijama, a nakon toga biti dostavljen Upravnom odboru UINO. Sugestije s današnjeg događaja će biti dostavljene UINO u okviru tih javnih konzultacija i UINO će ih pažljivo razmotriti", objasnio je Mašinović.

Prvi čovjek Agencije za sigurnost hrane BiH, dr.sci. Džemil Hajrić govorio je o aspektu sigurnosti hrane te poručio da će ova Agencija, u skladu sa svojim nadležnostima, pomoći u izradi Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u kako bi osigurali da je hrana koja se donira, a koja je pred istek roka trajanja, u skladu sa Zakonom o hrani BiH i sigurna za upotrebu.

Na radnom sastanku su izneseni i rezultati istraživanja o provedbi sistema doniranja regionalne organizacije Catalyst Balkans, jednog od partnera kampanje "Niko gladan. Niko sam", a na dvije diskusije govorilo se o izazovima narodnih kuhinja kao primalaca donacija te potrebama kompanija - donatora hrane.

Skup je iznjedrio osvrt na donesene preporuke, s ciljem iznalaženja najboljih rješenja za implementaciju ove važne odredbe.

"Želimo da što veći broj osoba u potrebi ima pristup kvalitetnim i redovnim obrocima", istakao je direktor Fondacije Mozaik Zoran Puljić te dodao: "Transparentna i efikasna primjena oslobađanja donacija hrane od plaćanja PDV-a otvara mogućnost da se količine hrane koje kompanije sada doniraju značajno poveća. Veoma se radujemo skoroj provedbi izmjene Zakona o PDV-u u praksi, čime doprinosimo smanjenju siromaštva i gladi u BiH te potičemo razvoj filantropije, o čemu svjedoči prisustvo članica Filantropskog foruma ovom događaju".

Kopirati
Drag cursor here to close