Opa

Inspekcija na djelu: Kazne za 12 trgovaca

"Izdana su ukupno 24 prekršajna naloga, s financijskim efektom od 21.750 KM", izjavila je glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove USK Dženita Duraković.
Gospodarstvo / Novac | 15. 03. 2022. u 12:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Unsko-sanskog kantona (USK) je u periodu od 1. do 12. ožujka vršila pojačani nadzor nad primjenom Zakona o kontroli cijena, odnosno Odluke Vlade Federacije BiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode.

"Izvršen je pojačani inspekcijski nadzor kod gospodarskih društava, odnosno pravnih i tjelesnih osoba koje obavljaju trgovinu na veliko i malo na području USK. Realizirano je 40 inspekcijskih nadzora, prilikom kojih je utvrđeno da se 12 subjekata nadzora nije pridržavalo navedenih mjera. Tom prilikom su izdana ukupno 24 prekršajna naloga, s financijskim efektom od 21.750 KM", izjavila je glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove USK Dženita Duraković.

Inspektori su u ovom prilikom kontrolirali i skladišta kako bi se osiguralo da su sve raspoložive količine robe za kojom je porasla potražnja, plasirane u maloprodaji.

Inspekcijskim nadzorima utvrđeno je i kako do poskupljenja cijena osnovnih životnih namirnica nije došlo zbog povećanja marži, nego da je to prvenstveno diktirano nabavnim cijenama iz vanjskog tržišta.

"Većina gospodarskih subjekata orijentirana je prema uvozu, s obzirom na to da domaća proizvodnja u ovom trenutku ne može pratiti i zadovoljiti potražnju u našoj zemlji. Prateći izvještaje Federalnog ministarstva trgovine, predviđanja su kako će cijene osnovnih životnih namirnica nastaviti trend rasta u ovoj godini", navode iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove USK.

Kopirati
Drag cursor here to close