Ombudsman

Rast cijena: Potrošači se žalili, a trgovce 'baš briga'

Navode kako su se potrošači u nekoliko navrata obraćali Instituciji, uglavnom s konstatacijama da bilježe porast cijena proizvoda.
Gospodarstvo / Flash | 11. 03. 2022. u 16:27 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Različiti trgovci kršili su odluke vlada o zamrzavanju cijena proizvoda, a posljednji primjer su cijene goriva koje su pojedine benzinske crpke iskoristile da ostvare ekstra dobit, rečeno je Feni iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH.

Navode kako su se potrošači u nekoliko navrata obraćali Instituciji, uglavnom s konstatacijama da bilježe porast cijena proizvoda.

Upitali mogu li građani BiH s ovakvim cijenama i primanjima uopće preživjeti 'od prvog do prvog', iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH kazali su kako je već više puta dokazano da potrošači, prema službenim primanjima i službenim troškovima, ne mogu osigurati kvalitetan život.

''Upravo razvoj vlastite proizvodnje, otvaranje novih radnih mjesta, ponuda kvalitetne a cjenovno povoljnije potrošačke košare može biti jedan od izlaza iz trenutne situacije i pozitivan pomak u podizanju kvalitete života u BiH'' – naglašavaju.

Također podsjećaju kako je Institucija 28. veljače ove godine donijela Preporuke prema vladama entiteta u kojima stoji da u suradnji s nadležnim ministarstvima odnosno odjeljenjima donesu dodatne mjere neposredne kontrole cijena te uspostave održive mehanizme robnih rezervi i pojačano ulažu u razvoj domaće proizvodnje.

''Ono što treba biti fokus svih razina vlasti u BiH jeste ulaganje u vlastitu i samoodrživu domaću proizvodnju, kao i u zaštitu poljoprivrednih dobara i poticaje u svim vidovima domaće proizvodnje. Također, razvoj i poticanje izvozne politike zemlje i ulaganje napora u smanjenje uvozne ovisnosti BiH u svim poljima života'' - zaključuju iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close