Priopćenje HRS-a

HRS: ''Financijska pomoć stranačkim znanstvenicima''

HRS je amandmanski tražio da se od sredstava namijenjenih ''mladim znanstvenicima'' dio dodjeli ''Intera'' tehnološkom parku.
Gospodarstvo / Novac | 22. 01. 2022. u 11:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako netko želi znati kako u praksi funkcionira ''demografska strategija hrvatskog naroda'', ''dosljednost u rješavanja hrvatskog pitanja'', a osobito prave dimenzije ''svađe'' HDZ-a sa SDA/DF i ostalim partnerima, neka pogleda popis korisnika granta za mlade znanstvenike Vlade HNŽ, poručuje HRS u priopćenju.

''Redom članovi partije, provjereni dokazani partijski simpatizeri i rodbina. Poruka mladima, ali i znanstvenicima: ukoliko ne želite prodati dušu partiji, zatomiti svijest, pokopati savjest i učlaniti se u partiju, nema vam mjesta ovdje!'', dodali su.

Na zadnjoj sjednici Skupštine HNŽ-a, kada se odlučivalo o Proračunu, HRS je amandmanski tražio da se od sredstava namijenjenih ''mladim znanstvenicima'' dio dodjeli ''Intera'' tehnološkom parku. Taj tehnološki park, bez ikakve političke pozadine, veza i poveznica s bilo kojom strankom, radi na razvoju ICT industrije, dajući prostore i resurse mladim programerima, informatičarima i svima drugima koji žele raditi na modernim tehnologijama.

Dodaju kako je amandman odbijen od strane HDZ/SDA većine, riječima, ''kako se radi o privatnicima koji, ukoliko žele, imaju mogućnost tražiti druge poticaje''. Razlog zašto smo ovo tražili bio je jednostavan: željeli smo da naš novac ode uistinu za razvoj i pomoć znanosti, osobito mladim znanstvenicima, a ne u stranačko predizborne svrhe, poručuju u priopćenju.

Dogodilo se baš to. Jednako kao što se po Odluci Vlade HNŽ netransparentno dodjeljuju novci (pomno probranim) medijskim kućama, bez javno i mjerljivo dostupnih kriterija Vlada je na isti način pomogla stranačku znanost. Dok nam višestruko nagrađivani studenti i neodiplomanti odlaze u inozemstvo i/ili pune zidarske skele, ukoliko se odluče ostati u BiH, koalicija SDA/HDZ/DF novčano nagrađuje partijske poslušnike, gradeći sebi bazu potpore za predstojeće izbore, istaknuli su iz HRS-a.

''Ovim putem se zahvaljujemo premijeru Nevenku Hercegu i resornom ministru Rašidu Hadžoviću što su nam i na ovom primjeru pokazali prave dimenzije ''svađe'' dviju vladajućih stranaka. Hvala im što su nam pokazali po tko zna koji put koji je isključivi smisao i cilj njihove politike. Pokazali ste koliko ste iskreni u borbi za interese svoga naroda, odnosno, da je ta borba u biti samo trgovina s jasno istaknutom cijenom''.

''HRS će na prvoj sljedećoj sjednici Skupštine HNŽ-a tražiti da se javno objave kriteriji dodjele novca ovog granta, kao i donošenje zaključka s kojim će se, sukladno Zakonu o reviziji, tražiti revizorski pregled načina dodjele ovih sredstava. Ove predradnje će nam poslužiti za eventualnu prijavu nadležnim pravosudnim institucijama. Trošenje novca poreznih obveznika, odnosno, našeg novca u partijsko privatne svrhe mora jednom prestati. Vladajuće stranke iz proračuna dobivaju milijune KM, iznose sasvim dovoljne za financiranje svojih znanstvenika, ali i njihove rodbine i kumova'', zaključili su iz HRS-a u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close