Sve teže stanje

Građani zabrinuti zbog povećanja kamatnih stopa

Rast kamata je neminovnost, međutim iz Agencija za bankarstvo vjeruju da do drastičnog rasta neće doći, jer bi on doveo do kraha.
Gospodarstvo / Novac | 14. 09. 2022. u 07:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povećanje kamata Europske centralne banke i najava povećanja kamata i u Bosni i Hercegovini brine kreditno zadužene, posebno one koji su se odlučili za promjenjivu kamatu.

Rast kamata je neminovnost, međutim iz Agencija za bankarstvo vjeruju da do drastičnog rasta neće doći, jer bi on doveo do kraha.

Poslovne banke su povećele svoje kamatne stope na kredite, ali ne značajno, poručuju iz agencija za bankarstvo oba entiteta. Prevelik rast kamatnih stopa do kraja godine se ne očekuje, javlja BHRT.

Jasmin Mahmuzić iz Agencije za bankarstvo FBiH, kaže: "Nisu svi krediti promjenjivi. Nisu sve banke izvršile povećanje, određene banke su izvršile povećanje i to za određeni broj klijenata, stariji krediti koji su ranije uzeti banke nisu radile usklađivanje za tu vrstu kredita."

Srđan Šuput iz Agencije za bankarstvo RS, navodi: "Imamo podatak da je od banaka u Republici Srpskoj od osam banaka, šest njih već obavijestilo svoje komitente o promjeni kamatnih stopa o rastu Euroibora jer su krediti vezani za njega."

Ukoliko se uzme prosječni kredit bh. građana od 50 tisuća maraka, sa ratom od 555 KM, kada se promjenjivi dio kamate poveća za 2 posto što je, kako kažu u Agenciji, ekstremni scenarij - rata kredita bi iznosila 606 KM, što je uvećanje za 50 KM.

Iz Centralne banke BiH očekuju rast kamatnih stopa, kako na kredite tako i na depozite.

"Ipak, bitno je imati u vidu da su u proteklim godinama kamatne stope bile na rekordno niskim razinama, da je kamatna stopa ECB na depozite banaka sve do izmjene u srpnju ove godine iznosila -0,50% i da je povećanjem ista (sa primjenom od 14.09.22) povećana na nivo od 0,75%, te da smo i dalje u zoni prilično niskih kamatnih stopa'', navode iz Centralne banke BiH.

Zbog toga se građani i dalje opredjeljuju, uglavnom, za kredite sa fiksnom kamatnom stopom.

U uvjetima očekivanog rasta kamatnih stopa, zabilježen je povijesni najniži nivo kamata u Bosni i Hercegovini.

"Ovo mehanizama što imamo je pri regulatorima i supervizorima bankarskog sustavima, govorim o dvije Agencije. Spremni smo za sve scenarije. Nećemo dozvoliti narušavanje stabilnosti bankarskog sektora gospodarstva i građana u BiH", dodaje Mamuzić.

Građani koji su se tek odluče za kredit moraju biti oprezni i spremni na blage korekcije kamatnih stopa novodobrenih kredita, jer su one već zabilježene, podaci su Agencija za bankarstvo.

Međutim, drastična povećanja moguće je očekivati tek od sljedeće godine.

Kopirati
Drag cursor here to close