Napokon!

Građani BiH od danas plaćaju manje troškove roaminga u regiji

Bosna i Hercegovina je odigrala veoma konstruktivnu ulogu kao prva zemlja u regiji koja je bila spremna za potpisivanje ovog sporazuma.
Gospodarstvo / Novac | 01. 07. 2019. u 16:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građanima Bosne i Hercegovine i širom regije od danas su umanjeni troškovi roaminga što je rezultat Regionalnog sporazuma o roamingu, koji je potpisan 4. travnja 2019. na Digitalnom summitu zapadnog Balkana u Beogradu, priopćeno je danas iz Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini. 

Kako se u priopćenju navodi, Bosna i Hercegovina je odigrala veoma konstruktivnu ulogu kao prva zemlja u regiji koja je bila spremna za potpisivanje ovog sporazuma, koji, također, predstavlja značajan korak ka zajedničkom roaming prostoru EU i zapadnog Balkana. 

''Prilikom putovanja svatko želi koristiti svoj telefon pod istim uvjetima kao da je kod kuće. Princip ‘roaminga kao kod kuće’ koji se primjenjuje u EU smatra se jednom od najuspješnijih inicijativa EU. Od toga će dugoročno korist imati i korisnici i pružatelji usluga. Naša želja je da se BiH što prije pridruži ‘virtualnom’ EU roaming prostoru'', kazao je veleposlanik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark. 

Sporazum kojim se predviđa potpuno ukidanje naknada za roaming u regiji u sljedeće dvije godine, predstavlja jasnu poruku o predanosti regije europskim integracijama. 

Sporazum je omogućio BiH da aplicira za relevantna bespovratna sredstva EU u sklopu Investicijskog okvira za zapadni Balkan, dok su za regiju osigurana sredstva u ukupnom iznosu od 30 milijuna eura za razvoj širokopojasne infrastrukture i mobilizaciju strateških ulaganja u telekomunikacije, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close