Džakula

Džabe priča: Ukidanje akciza i smanjenje PDV-a nije moguće

Džakula je naveo kako nije izračunato za koliko bi bili umanjeni prihodi, kako bi se to odrazilo na entitete i BiH…
Gospodarstvo / Novac | 29. 08. 2022. u 11:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH Miro Džakula tvrdi kako su predloženi zakoni o ukidanju akciza i smanjenju PDV-a neprimjenjivi i da su ovi akti skrojeni samo s ciljem dodvoravanja biračima, prenijela je Srna.

"Nitko od nadležnih nije s nama kontaktirao o izmjenama ovih akata, a naša pisana oglašavanja o ovome nisu uvažena", rekao je Džakula za Glas Srpske.

Ocijenio je kako je gorući problem UNO sporost u donošenju akata na razini BiH, a razlog za ovo jeste što nema odgovornosti za nečinjenje.

Džakula je naveo kako nije izračunato za koliko bi bili umanjeni prihodi, kako bi se to odrazilo na entitete i BiH, ali i na pokrenute investicije.

"Bez sagledavanja benefita, ali i poteškoća u primjeni takve zakonske regulative se ne može ići na površan način s ciljem dodvoravanja glasačima. Na kraju mi ne možemo ni skrojiti te analize, jer ne znamo koji proizvodi idu po stopi od pet, 17 i 22 posto. Nigdje se nitko nije konsultirao s nama, zaobiđena je Uprava i Upravni odbor i Vijeće ministara. Parlament se direktno uključio u izmjenu zakonske regulative", rekao je Džakula.

Naveo je kako bi vlade Srpske i Federacije BiH trebale izdvojiti novac za kupovinu zgrade za glavni ured i Regionalni centar UNO u Banja Luci.

 

Kopirati
Drag cursor here to close