L

Duplo više novca za vozačku dozvolu

Važećim pravilnikom nisu propisane cijene osposobljavanja kandidata i trenutno auto-škole slobodno određuju cijene, ali bi takva praksa mogla postati prošlost.
Gospodarstvo / Novac | 23. 10. 2019. u 09:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Nacrt odluke, čija bi primjena dovela do drastičnog poskupljenja procesa polaganja vozačkih ispita, uskoro bi mogao da se nađe pred Vijećem ministara, što auto-škola smatraju financijskim udarom na buduće kandidate, ali i na gospodarstvo, koje potresa manjak profesionalnih vozača, pišu Nezavisne novine.

Katastrofa

Računica iz banjalučkih auto-škola pokazuje da kandidat za vozačku dozvolu B kategorije, a koji sve položi iz prve, sada može proći s troškom nešto većim od 800 KM, a usvoji li se ova odluka, cijena će, tvrde, iznositi više od 1.600 maraka.

Za A kategoriju polaganje bi moglo dostići cifru veću od 700 maraka, umjesto sadašnjih oko 300 KM, i usvoji li se ova odluka, tvrde u auto-školama, to će utjecati na povećan broj motociklista bez vozačke dozvole na putevima.

"Za vozače autobusa kompletan put do vozačke dozvole, bude li usvojena sporna odluka, koštat će blizu 2.100 KM, a sada je 1.200 KM", kažu u auto-školama, prenijela je Srna.

Predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport Republike Srpske Nikola Grbić ističe da je ovakav slijed događaja katastrofalan.

"Svjesni smo činjenice da nemamo profesionalnih vozača. Umjesto da su stimulirali mlade da polažu vozački, oni uvode povećanje cijene, što je van svake pameti. Malo tko od roditelja može to platiti. Tko god savjetuje vlast da tako nešto uradi, ne misli dobro ni građanima ni gospodarstvenicima u Republici Srpskoj i BiH", istaknuo je Grbić.

Udar

Vlasnik jedne banjalučke auto-škole Siniša Radošević upozorio je da je neprihvatljivo da put do vozačke dozvole poskupi više nego duplo.

"Takav udar građani ne mogu da podnesu, ne računajući ove koji sjede u Ministarstvu komunikacija i transporta u Vijeću ministara. Uvedu li to, bit će manje kandidata, a smanjit će se i broj auto-škola", kaže Radošević za Nezavisne novine.

Važećim pravilnikom nisu propisane cijene osposobljavanja kandidata i trenutno auto-škole slobodno određuju cijene, ali bi takva praksa mogla postati prošlost.

U Ministarstvu komunikacija i prometa u Vijeću ministara kažu da su pripremili tekst Nacrta odluke o jedinstvenim minimalnim proračunskim elementima vrijednosti nastavnog sata iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozače i uputili ga na mišljenja nadležnim organima za obrazovanje.

Iz ovog ministarstva tvrde da su svi podržali donošenje ove odluke.

Prema njihovim riječima, naredni korak je bilo upućivanje Nacrta odluke na mišljenja Uredu za zakonodavstvo i Ministarstvu financija i trezora.

Sporna odluka

Trenutno Ministarstvo komunikacija i transporta postupa u skladu sa sugestijama datim u mišljenju Ministarstva financija i trezora, odnosno provodi određene analize, nakon čega slijedi upućivanje ove odluke na razmatranje i usvajanje u Savjetu ministara.

Iz Ministarstvo komunikacija i prometa pravdaju se da je cilj donošenja ove odluke eliminiranje nelojalne konkurencije i, kako kažu, neprirodno niska cijena osposobljavanja kod pojedinih auto-škola, a koja, tvrde, ide na štetu kvaliteta procesa osposobljavanja.

Iz auto-škola odgovaraju da sporna odluka ne donosi kvalitetniju obuku, jer se u samom procesu polaganja, izuzev cijena, ništa ne mijenja i podsjećaju da je zvanična statistika pokazala da samo sedam posto nezgoda izazivaju vozači početnici, oni koji imaju do dvije godine vozačkog staža.

Kopirati
Drag cursor here to close