Sastanak

Centralna banka BiH: Potvrđena sigurnost, likvidnost i kapitaliziranost bankarskog sektora

"Zaključeno je da je uspješno izvršen postupak restrukturiranja nad Sberbank BH d.d. Sarajevo i Sberbank a.d. Banjaluka. Otklonjeni su svi raniji rizici povezani sa prethodnim vlasnikom, te je očuvana stabilnost banaka, osigurana zaštita klijenata''
Gospodarstvo / Novac | 03. 03. 2022. u 18:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stalni odbor za financijsku stabilnost Bosne i Hercegovine (SOFS) potvrdio je sigurnost, likvidnost i kapitaliziranost bankarskog sektora u Bosni i Hercegovini.

"Banke mogu izvršiti sve zahtjeve svojih deponenata, uključujući i zahtjeve za podizanjem gotovog novca, i uz uvažavanje okolnosti u kojima se poslovanje trenutno odvija, održaće kontinuitet poslovanja u skladu s potrebama građana i privrede", priopćeno je iz Centralne banke (CB) BiH nakon sastanka SOFS-a.

Sastanak je održan u četvrtak u Sarajevu na temu analize stanja financijskog sektora u BiH. Sastankom je predsjedavao guverner Centralne banke BiH Senad Softić, a prisustvovali su ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, ministrica financija Federacije BiH Jelka Milićević, ministrica financija Republike Srpske (RS) Zora Vidović, v.d. zamjenika direktora Agencije za bankarstvo RS Srđan Šuput, direktor Agencije za bankarstvo Federacije BiH Jasmin Mahmuzić i direktor Agencije za osiguranje depozita BiH Krešimir Šoljić.

"Zaključeno je da je uspješno izvršen postupak restrukturiranja nad Sberbank BH d.d. Sarajevo i Sberbank a.d. Banjaluka. Otklonjeni su svi raniji rizici povezani sa prethodnim vlasnikom, te je očuvana stabilnost banaka, osigurana zaštita klijenata i deponenata, a time postignuta i stabilnost cjelokupnog bankarskog sistema u BiH", navodi se u priopćenju.

Dodaje se da Centralna banka BiH garantira monetarnu stabilnost, na način da je svaka KM pokrivena euro valutom.

Na satanku je zaključeno da je Centralna banka BiH apsolutno odgovorila zadatku i bez zastoja vrši snabdijevanje gotovim novcem za sve komercijalne banke u BiH.

U priopćenju se dodaje da su svi depoziti u komercijalnim bankama osigurani do iznosa od 50.000 KM, za šta garantira Agencija za osiguranje depozita BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close