Pomoć građanima

Centralna banka BiH nastoji stabilizirati bankarski sektor

Kamate neće značajno rasti do kraja godine. Preveliko dizanje kamata u eurozoni u kratkom razdoblju, smatraju stručnjaci, može imati dodatno negativan utjecaj na gospodarski rast.
Gospodarstvo / Novac | 09. 08. 2022. u 07:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centralna banka Bosne i Hercegovine umanjila je naknade bankama na sredstva iznad obavezne rezerve. Ova olakšica trebala bi stabilizirati bankarski sektor.

Međutim, što mogu očekivati građani koji štede u bankama ili su kreditno zaduženi?

Cilj ranije spomenute odluke je usklađivanje s referentnom kamatnom stopom Europske centralne banke. Nastoji se ublažiti utjecaj rasta referentne kamatne stope na poslovanje banaka.

"Ovom odlukom naknada na sredstva iznad obavezne rezerve smanjuje se sa -0,75% na -0,25%. Također, sa trenutnih -0,60% na -0,10% smanjuje se naknada na sredstva obavezne rezerve po osnovu osnovice u stranoj valuti i u domaćoj valuti s valutnom klauzulom. Na sredstva obavezne rezerve po osnovu osnovice u domaćoj valuti naknada se ne obračunava", priopćeno je iz Centralne banke BiH.
 
Ovaj potez, objašnjavaju u Udruženju banaka BiH, neće značajno utjecati na poslovnu politiku banaka u našoj zemlji. Pozitivne efekte neće osjetiti građani koji imaju depozite. S druge strane, kreditno zaduženi građani proći će bez negativnih efekata.

"To se samo odnosi na kamatnu stopu i na naknade koje su pojedine banke utvrđivale, odnosno plaćale klijentu na veće iznose sredstava po viđenju. Sad tu naknadu neće plaćati, jer Centralna banka njima ne naplaćuje. To nisu preveliki iznosi“, objašnjava direktor Udruženja banаka BiH Berislav Kutle.

Ipak, može se očekivati stabilizacija stanja u bankarskom sektoru. Na ovaj način se, kaže, prate promjene u Europi.

"EURIBOR je sastavni dio svih ugovora i on raste na pijaci prometa eura, a to izravno utječe na povećanje kamata kod građana koji su podigli kredite. Ova mjera, na neki način, ublažava tu situaciju", kaže  ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Pojedine banke počele su obavještavati klijente s promjenjivim kamatnim stopama o povećanju kamatnih stopa. To je reakcija na visoku inflaciju u eurozoni i vodećim svjetskim ekonomijama.

Kamate neće značajno rasti do kraja godine. Preveliko dizanje kamata u eurozoni u kratkom razdoblju, smatraju stručnjaci, može imati dodatno negativan utjecaj na gospodarski rast.

Kopirati
Drag cursor here to close