Litar krvi, litar benzina

Gorivo u Hrvatskoj opet bitno skuplje - dizel "probio" 15 kuna, cijene u BiH čekaju srijedu i Dom naroda

Portal cijenegoriva.info objavio je da je spremnik benzina od ponoći skuplji za 41 kunu, a dizela za 70 kuna.
Gospodarstvo / Novac | 15. 03. 2022. u 09:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osnovni benzin "eurosuper 95" od utorka se na većini benzinskih postaja u Hrvatskoj prodaje po 13 kuna što je 82 lipe skuplje nego jučer, osnovni "eurodizel" poskupio je za 1,40 kunu, dok su dizelska premium goriva skuplja od 15 kuna po litri.

Prema podacima s tražilice jeftinijeg goriva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te portala cijenegoriva.info, cijena osnovnog eurosupera 95 na benzinskim postajama Ine, Petrola, Croduxa, Lukoila i još nekih distributera od danas iznosi 13 kuna, dok je dosadašnja cijena bila 12,18 kuna po litri.

Malo je veći porast cijene kod osnovnog eurodizela, koji na većini postaja od danas stoji 13,91 kunu po litri, a bio je 12,51 kunu. Premium dizelska goriva probila su plafon od 15 kuna po litri.

Tražilica jeftinijeg goriva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja pokazala je da od utorka Ina prodaje svoju benzinsku "stotku" za 14,06 kuna, dok im je eurodizel class plus 15,03 kune. Eurosuper 95 class plus od danas se prodaje za 13,67 kuna.

Prošli je tjedan, odnosno do jučer, litra eurosuper 95 class plus na postajama Ine stajala 12,72 kune po litri, dok im se eurosuper 100 class prodavao po 13,11 kuna.

I na Lukoilu eurosuper 95 ecto prodaje se za 13,67 kuna, a bio je 12,72 kune po litri.

Crodux za litru eurosupera 100 traži 14,11 kuna (bio 13,24 kune), dok Q Max eurosuper 100 na postajama Petrola stoji 14,11 kuna (bio je 13,24 kune).

"Stotka" na Tifonu stoji 13,93 kune, bila je 13,26 kuna po litri.

Cijene premium dizelskih goriva probile su granicu od 15 kuna

Tako se od danas Inin eurodizel class plus, kao i Lukoilov eurodizel ecto, prodaju po cijeni od 15,03 kune, dok je to gorivo još do jučer bilo 13,56 kuna.

Na Tifonu eurodizel premium stoji 14,96 kuna po litri (skok s 13,67 kuna) dok Crodux svoj eurodizel maxpower i Petrol svoj Q Max eurodizel prodaju po cijeni od 15,08 kuna po litri (bio je 13,86 kuna).

Portal cijenegoriva.info objavio je da je spremnik benzina od ponoći skuplji za 41 kunu, a dizela za 70 kuna.

Vlada je na očekivanu eksploziju cijena goriva prošli tjedan reagirala dvjema uredbama kojima je fiksirala maržu trgovaca naftnih derivata na osnovni eurosuper i eurodizel te na plavi dizel, a privremeno je smanjila i trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo. Tako je uredbom o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata ukupna marža za dizelsko i benzinsko gorivo fiksirana na 75 lipa po litri, a na plavi dizel na 50 lipa po litri.

Izmjenama Uredbe o trošarinama država je, pak, na rok od 90 dana smanjila trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo, i to za 40 lipa po litri bezolovnog motornog benzina te 20 lipa po litri dizelskog goriva.

Na osnovi tih mjera Vlada je procijenila da će se rast cijena osnovnog eurosupera i eurodizela uspjeti zadržati u rasponu od 80 lipa do 1,20 kuna po litri, dok bi bez tih mjera realni tržišni porast iznosio oko dvije kune. 

Čović: Prije odluke o ukidanju akciza i smanjenju PDV-a poslušati mišljenje struke

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je jučer kako će Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH detaljno razmotriti sve informacije vezane za predloženu izmjenu zakona o trošarinama i PDV-u na hitnoj i redovitoj sjednici tog tijela.

"Zatražio sam pismeno od predsjednika Vijeća ministara BiH, ministra financija BiH, entitetskih ministara financija i ravnatelja Uprave za neizravno oporezivanje da nam dostave osvrt na prijedlog izmjena zakona o trošarinama i PDV-u koji su usvojeni u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, da vidimo što to znači, je li time stvarno pomažemo ili pravimo veću štetu – izjavio je Čović na konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice stranačkog predsjedništva na kojoj se razgovaralo o aktualnoj političkoj situaciji te funkcioniranju izvršne i zakonodavne vlasti u BiH.

Kazao je kako prije bilo kakve odluke treba poslušati mišljenje struke.

"Ako ukidamo akcize na gorivo šta to formalno znači? Hoće li naši žitelji na pumpama imati jeftinije gorivo ili ćemo imati nešto drugo? Hoće li proračuni biti uskraćeni za 300 ili ne znam koliko milijuna maraka i šta to onda znači? Ista je stvar i oko PDV-a. Mi ćemo kao izaslanici u Domu naroda temeljito raspraviti ta pitanja, na žurnoj sjednici u srijedu samo jednu točku – ukidanje akciza, a na sjednici 24. ožujka bit će puno toga što se tiče fiskalne politike", kazao je Čović.

Dodao je kako su na sjednicu Doma naroda pozvani predstavnici izvršne vlasti s entitetske i državne razini kako bi se mogli izravno uključiti s analitikom i pojasniti što bi u praksi značilo ukidanje trošarina i smanjenje PDV-a na prehrambene proizvode.

Dom naroda PSBiH na hitnoj sjednici 16. ožujka o prijedlogu izmjena Zakona o akcizama u BiH

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović sazvao je za srijedu, 16. ožujka, hitnu sjednicu tog Doma, na kojoj bi trebalo da bude razmatran zahtjev Zastupničkog doma PSBiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH po hitnom postupku.

Zastupnički dom državnog parlamenta je prošlog tjedna, na prijedlog zastupnika SDP-a BiH, po hitnom postupku usvojio prijedlog ovog zakona, koji predviđa ukidanje akciza na gorivo, što bi dovelo do smanjenja cijene goriva za iznos od 30 do 45 pfeninga po litri.

Kopirati
Drag cursor here to close