Dnevni red

400 KM visi u zraku: Radnici će pričekati povećanje plaća?

Prijedlog je to Udruženja poslodavaca čiji je predsjednik, Adnan Smailbegović, u podcastu 'Imam ideju' portala Bljesak.info rekao kako su poslodavci očekivali da će doći do rasterećenja rada jer prihodi rastu.
Gospodarstvo / Novac | 20. 06. 2023. u 10:25 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijedlog o povećanju plaća do 400 KM radnicima u Federaciji BiH trebao bi se naći dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH zakazane za srijedu, 21. lipnja.

Ako točka prođe glasovanje o dnevnom redu i bude uvrštena, pred zastupnicima će se naći Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima FBiH i Zakon o dopuni Zakona o porezu na dohodak FBiH, čije bi izmjene dovele do spomenutog povećanja.

No, prema nekim informacijama, ovaj prijedlog bi mogao ostati samo kao ideja te je upitno uvrštavanje ove točke dnevnog reda budući da dolazi iz stranaka koje ne participiraju u vlasti.

Naime, Odbor za ekonomsku i financijsku politiku Zastupničkog doma parlamenta Federacije BiH razmotrio je zahtjev Udruženja poslodavaca F BiH da se ova točka uvrsti na dnevni red kako bi se izmijenili fiskalni zakoni tako da radnici u Federaciji BiH mogu imati do 400 KM više neto primanja.

Video: IMAM IDEJU 42# | ADNAN SMAILBEGOVIĆ, prijedlog za povećanje plaća do 400 KM ne ugrožava proračune

Prijedlog je to Udruženja poslodavaca čiji je predsjednik, Adnan Smailbegović, u podcastu 'Imam ideju' portala Bljesak.info rekao kako su poslodavci očekivali da će doći do rasterećenja rada jer prihodi rastu.

''Predložili smo rješenje po kojem će se sukcesivno smanjivati stope doprinosa na način da svo uvećanje koje nastaje iz prethodne godine u sljedeću se prepolovi na način da polovica tog iznosa ostane fondovima da mogu rasti mirovine i prihodi zdravstvenom sektoru a da za polovinu nam smanje stopu dok ne bi došli do neke ciljane stope'', rekao je Smailbegović u podcastu kojeg uređuje i vodi Miljenko Buhač.

Između ostalog, Smailbegović kaže kako bi to dovelo do povećanja plaća, povećanja broja zaposlenih, smanjenja siva ekonomija te da bi vrlo brzo ukupni prihodi fondova počeli rasti.

''Nije bilo političke volje da se to donese'' rekao je i dodao kako parlamentarci i Vlada to dosta konzervativno razmišljaju.

''Ali ako znate trendove, onda mislim da nema nikakvog straha'', rekao je i dodao kako treba poslušati struku.

Kopirati
Drag cursor here to close