Dom naroda

6 za, 6 protiv – ništa od izmjena plaća u institucijama

Vijesti / Politika | 15. 06. 2023. u 13:43 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici nije prihvatio izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Zastupnički dom, a koji je kako je navedeno u obrazloženju, predviđao da se uravnoteže plaće proračunskim korisnicima.

Izaslanici, koji su prihvatili da ovaj zakonski prijedlog razmatraju po hitnom postupku, nisu imali potrebu raspravljati o predloženom zakonu nego su samo glasovali o njemu na način da je šest izaslanika bilo "za",  šest protiv i jedan suzdržan.   

Izaslanici su podržali principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH usvojilo je predloženi zakon, kojim se jačaju kapaciteti ove institucije. Prijedlogom zakona s oznakom "EI", kao potvrdom određene usklađenosti s legislativom EU u ovoj oblasti, ispunjava se jedna od preporuka Europske komisije.

Izmjenama i dopunama Zakona omogućava se ombudsmanima da, pored zaštite ljudskih prava, snažnije djeluju i u njihovoj promociji u skladu s Pariškim principima.

Izaslanica Kluba Hrvata Marina Pendeš (HDZ) je prilikom diskusije o predloženom zakonu kazala da će ga taj klub podržati u prvom čitanju, te da će vjerojatno u sljedećoj fazi razmatranja pripremiti amandmane.

Izaslanici su prihvatili Izvještaje Zajedničke komisije oba doma o postizanju identičnih tekstova Zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close