Proizvođači ogorčeni

Ugrožena proizvodnja peleta!

Proizvođači ogorčeni zbog odluke Vijeća ministara
Gospodarstvo / Industrija | 17. 12. 2022. u 22:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sjednici održanoj u četvrtak Vijeće ministara BiH nije postiglo potrebni konsenzus o izvozu peleta iz BiH, tako da zabrana ostaje na snazi.

Proizvođači ove sirovine od listopada upozoravaju da se na ovaj način ugrožava proizvodnja peleta u BiH i da mnogi odustaju od ovog posla jer pelet koji bi trebali plasirati na tržište EU stoji u skladištima, dok cijenom koja je ograničena za domaće tržište ne mogu pokriti troškove proizvodnje, piše Avaz.ba.

Smiješna objašnjenja

Goran Ivanović, predsjednik Asocijacije proizvođača peleta u BiH, kazao je za „Avaz“ da je ova odluka presudila proizvodnji peleta u BiH.

''Proizvodnja je potpuno ugrožena. Već me zvalo nekoliko proizvođača, oni više ne znaju što da rade, cijene koje su nametnute su više od troškova proizvodnje. Mi smo i tada rekli, nakon što su ograničene cijene, uredu, prodavat ćemo po tim cijenama, ali dajte nam izvoz što prije. Ne znamo kako da isplaćujemo plate i da uopće proizvodimo. Najavljena su nam poskupljenja i električne energije za industriju'', istaknuo je Ivanović.

Objašnjenja koja daje Vlada FBiH su, kako je dodao, smiješna.

Izgubljeni kupci

''Nitko, izgleda, nema sluha za ovu industriju. Mi smo rekli, dokazali i tvrdimo da je u potpunosti snabdjeveno domaće tržište, ne znam odakle oni crpe te podatke koje iznose i jesu li svjesni da su ovim uništili proizvodnju peleta'', kazao je ogorčeni Ivanović.

Da stvar bude gora, zahvaljujući zabrani izvoza peleta, izgubljeni su kupci na inozemnom tržištu.

''U međuvremenu, dok je kod nas na snazi bila zabrana izvoza, tržišta su u potpunosti opskrbljena. Jedine upite donedavno smo imali iz Sjeverne Makedonije, ali se više ni oni ne javljaju, jer je Srbija prije desetak dana svojim proizvođačima omogućila izvoz. Dakle, i to tržište smo izgubili'', podcrtao je Ivanović.

Neće biti održivo

Posljedice ovakvih odluka će biti višestruke i u narednim godinama će biti upitno hoće li peleta biti dovoljno i za BiH, jer mnogi dižu ruke od proizvodnje.

''Neki će svakako ostati da proizvode, ali domaće tržište je veliko i troši oko 200 do 300 tona peleta, ako ostane samo na nekoliko proizvođača, to jednostavno neće biti održivo i neće biti dovoljno peleta za sve'', kazao je Ivanović.

Kopirati
Drag cursor here to close